Profiturile petroliştilor se prăbuşesc în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profiturile petroliştilor se prăbuşesc în 2009
Profiturile petroliştilor se prăbuşesc în 2009

Dacă anul trecut, în această perioadă, marile companii petroliere ale lumii afişau profituri record, vara aceasta aduce scăderi uriaşe ale câştigurilor, ca urmare a declinului cotaţiilor ţiţeiului. Rezultatele celor mai mari corporaţii de pe piaţa petrolieră mondială au înregistrat scăderi de peste 50% în primele luni din 2009.

Ce urcă trebuie să şi coboare. Principiul nu a ocolit viaţa economică şi a fost resimţit din plin de sectorul petrolier în acest an. În 2008, primul semestru a însemnat pentru mulţi petrolişti depăşirea tuturor recordurilor în materie de profituri, în contextul dublării cotaţiilor ţiţeiului faţă de anul precedent.

Douăsprezece luni mai târziu, cererea de produse petroliere este la pământ, din cauza recesiunii mondiale, iar preţul ţiţeiului s-a întors la nivelurile din 2007, de circa 70 de dolari pe baril, după vârful incredibil de 147 de dolari din iulie 2008.

Astfel că, dacă marii petroliştii afişau, la jumătatea anului trecut, profituri în creştere cu 20-30%, indicatorii financiari au simţit un regres uriaş, de peste 50%, la nivelul primei jumătăţi a acestui an. Cel mai dificil a fost trimestrul al doilea, când scăderile anuale au atins chiar 70%.

Bilanţuri pesimiste

Cea mai impresionantă scădere anuală a profitului în trimestrul doi a fost înregistrată de Chevron, a doua companie petrolieră americană, cu un regres de 71%, până la 1,75 miliarde de dolari. De asemenea, câştigul Exxon Mobil, liderul pieţei americane de profil, companie bazată puternic pe segmentul de extracţie, a scăzut cu 66%, la 3,9 miliarde de dolari, reprezentând cel mai slab rezultat trimestrial al companiei din ultimii şase ani, potrivit publicaţiei Energy Intelligence.

Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petrolieră europeană, a simţit un regres de 67%, la 3,8 miliarde de dolari. BP a raportat scăderi de 53% în trimestrul doi şi îngustarea marjelor de rafinare cu 40%, precizând că nu există mari şanse de revenire a pieţei în perioada următoare. De asemenea, francezii de la Total au afişat un profit mai mic cu 54% în dolari şi cu 60% în euro. La rândul său, compania spaniolă Repsol şi-a diminuat rezultatul net trimestrial cu 62%, după scăderea marjelor de rafinare cu 94%, iar americanii de la ConocoPhillips au câştigat mai puţin cu 76%.

România,în acelaşi trend

Piaţa petrolieră din România nu face excepţie de la tendinţa globală, mai ales că este dominată de companii care aparţin unor grupuri internaţionale. Astfel, Reuters scrie, după chestionarea unor analişti, că Petrom, cea mai mare companie de pe piaţa locală, va obţine un profit net în trimestrul al doilea de circa 218 milioane de lei, în scădere cu 68%.

În acelaşi timp, rezultatul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, va fi mai mic cu 86%. Grupul OMV va publica miercuri rezultatele aferente trimestrului doi, iar Rompetrol Rafinare le va afişa joi. Lukoil România a anunţat deja pierderi de 4,4 milioane de dolari pentru primul semestru.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul specialiştilor relevă faptul că preţul petrolului va mai creşte până la finele lui 2009, ajungând la o medie anuală de 73 de dolari pe baril, de la 59 de dolari, cât a fost media în al doilea trimestru. Preţul ţiţeiului va rămâne volatil şi în 2010.

Liderii lumii economice

Şase din primele şapte cele mai importante companii din lume, din punctul de vedere al veniturilor, activează în domeniul petrolier, potrivit clasamentului Forbes Fortune. Royal Dutch Shell a urcat anul acesta pe primul loc, detronând Exxon Mobil, care s-a situat pe poziţia secundă. După un retailer, Wal-Mart, următoarele patru locuri sunt ocupate de BP, Chevron, Total şi ConocoPhillips.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite