Fitch: Probleme mari de lichiditate, pe pieţele emergente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch: Probleme mari de lichiditate, pe pieţele emergente
Fitch: Probleme mari de lichiditate, pe pieţele emergente

Agenţia de rating Fitch avertizează că problemele companiilor din pieţele emergente din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) nu se vor termina în curând. Acestea vor continua să aibă un nivel redus de lichiditate faţă de cele din pieţele dezvoltate, din cauza fluxurlor insuficiente de capital şi a dinamicii nefavorabile din piaţa ceditelor.

Raportul Fitch explică faptul că în contrast cu situaţia din pieţele dezvoltate, pe pieţele emergente lichiditatea este afectat de fluxurile reduse sau negative de capital şi de dinamicile din pieţele locale de credite şi obligaţiuni, asta şi pentru că finanţarea tinde să fie acordată pe termen scurt.

Nici situaţia sistemului bancar local,  nu este lipsită de probleme, în această perioadă. Aflat în dificultate, acest sector reduce finanţarea, ceea ce se răsfânge în mod dramatic în evoluţia companiilor.

"Studiul arată că între 35% şi 40% dintre companiile din economiile emergente ale regiunii EMEA au pentru 2010 şi 2011 un punctaj redus la capitolul lichiditate. Firch prevede că fluxurile de capital operaţional şi resursele externe de numerar ale acestor companii sunt insuficiente pentru a acoperi scadenţa anuală a datoriilor în 2010 şi 2011 fără a reînnoi liniile de creditare deja deschise sau fără a acumula noi datorii", a spus director de credite în cadrul Fitch, John Hatton.

Agenţia de reting atrage atenţia că în Rusia şi Turcia marile companii s-ar putea bucura măcar de un tratament preferenţial la distribuirea capacităţii de creditare a băncilor.

Potrivit Fitch, riscurile legate de lichiditate sunt mai mici pentru companiile cu un profil internaţional, care au acces continuu la finanţare pe termen lung în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite