Primarii vor da înapoi subvenţiile luate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii europeni pentru păşunat primiţi de către autorităţile locale în dauna fermierilor vor fi recuperaţi de către Comisia Europeană, promite comisarul Dacian Cioloş.

Sute de dosare sunt acum pe rol în anchetele DNA privind modul în care primarii mai multor comune din ţară au luat subvenţii ilegale pentru păşunat.

Pe scurt, acei primari le-au refuzat fermierilor cererile pentru subvenţiile care li se cuveneau, dar de cealaltă parte au înregistrat primăriile ca beneficiari ai banilor europeni, lucru ilegal din mai multe puncte de vedere.

Solicitat de „Adevărul" să comenteze această situaţie, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş (venit, zilele trecute, într-o vizită în România), a afirmat că primarii în cauză vor fi obligaţi să dea banii înapoi.

Cine nu are animale nu poate lua bani

„Singurul beneficiar legitim al subvenţiilor pentru păşunat este cel care deţine animalele. O primărie nu poate să solicite direct subvenţia, trebuie să aibă un contract de arendă sau de concesiune cu producătorii sau cu asociaţiile de producători. Pentru agenţiile de plăţi, lucrurile sunt clare: banii se dau numai către proprietarii de animale. Dacă în anchetele şi auditurile noastre, efectuate prin sondaj, vom identifica plăţi ilegale, atunci sumele vor fi recuperate, iar Comisia Europeană va acţiona ferm în acest sens", ne-a declarat Dacian Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că a solicitat Ministerului Agriculturii să se clarifice aceste situaţii în care „păşunile eligibile nu sunt înregistrate".

„Listă negativă" cu solicitanţi neeligibili

În altă ordine de idei, oficialul european a anunţat că la nivelul Comisiei se află în pregătire o listă negativă cu potenţiali solicitanţi cărora li se va refuza din start alocarea de subvenţii.

„În prezent, există deţinători de terenuri de golf ori de sport sau care au parcele pretabile la diverse speculaţii imobiliare care solicită - şi obţin - subvenţii pe acele suprafeţe, ca şi cum acestea ar fi terenuri agricole. Noi vrem să nu mai verifice agenţia de plăţi dacă beneficiarul este eligibil, ci chiar beneficiarul să vină cu dovada că este agricultor activ, iar dacă nu este să i se refuze din start subvenţia. Oricum, vom avea foarte curând o definiţie a agricultorului activ", a mai spus comisarul european.

Ai datorii la ADS? Pierzi subvenţia

Producătorii agricoli care înregistrează datorii la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) vor pierde subvenţiile, prin deducerea din ajutorul financiar a unei sume similare obligaţiei neachitate.

Procedura va fi aplicată atât pentru taxa de îmbunătăţiri funciare pentru întreţinere şi irigaţii, cât şi pentru debitele rezultate din contracte de concesiune şi arendă, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite