Fascinantele poveşti de început ale mogulilor digitali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai puternici oameni din media, fondatorii unor companii-gigant, ascund întâmplări amuzante şi interesante legate de drumul lor de la prima afacere la miliarde de dolari. Ideile Google, Microsoft şi Apple nu au luat naştere în laboratoare de specialitate, ci fie într-o cameră de cămin, fie pur şi simplu dintr-o discuţie cu prietenii.

De la bani de buzunar la miliarde de dolari, din camerele de cămin, în sedii ultramoderne, acestea sunt poveştile oamenilor care au revoluţionat tehnologia construind companii precum Apple, Google sau Microsoft. Studenţi fiind, cu acea nebunie a tinereţii, dar în acelaşi timp înarmaţi cu pasiune şi devotament faţă de mediul tehnologic, mogulii digitali de astăzi au reuşit să creeze inovaţii care au schimbat lumea.

Steve Jobs, nedorit de tatăl sirian

Steve Jobs, părintele Apple, s-a născut pe 24 februarie 1955. Părinţii săi, Joane Simpson şi sirianul Abdulfattah Jadali, studenţi la acea vreme, s-au hotărât să dea copilul spre adopţie din cauza situaţiei financiare. Aceştia au căutat o familie cu studii superioare care să poate să-i ofere o educaţie bună micului Steve. Însă, după multe căutări, a fost adoptat de o familie care nu avea studii superioare. Părinţii adoptivi s-au angajat însă ca atunci când va veni vremea să-l trimită pe micuţul Steve la facultate. Fondatorul Apple s-a mutat împreună cu părinţii săi adoptivi, Paul şi Clara Jobs, în California.

Ulterior, soţii Jobs i-au adus lui Steve şi o soră, tot adoptată, pe care o chema Patti. După şcoala generală, Steve Jobs a urmat liceul din Cupertino, devenind un înrăit fan al trupei Beatles. Primul job l-a avut loc în vacanţa de vară, fiind angajat de către cei de la HP care i-au văzut interesul pentru tehnologie. Aici îl întâlneşte pe viitorul său partener de afaceri, Steve Wozniak.

A trăit la limita sărăciei

La 17 ani, după absolvirea liceului, Jobs intră la colegiul Reed Portland, Oregon însă, după şase luni, hotărăşte să abandoneze. A urmat o perioadă mai dificilă din viaţa sa. Nopţile şi le petrecea dormind pe podea în camerele prietenilor, iar pentru a strânge bani, colecta sticle de Coca-Cola. Pentru a avea partea de o masă caldă, Jobs parcurgea, în fiecare duminică, 10 kilometri pe jos, până la o cantină budhistă. Problemele pe care le avea l-au determinat pe adolescentul Steve Jobs să-şi caute liniştea sufletească în templul budhist "Hare Krishna" pe care îl frecventa săptămânal.

A vrut să devină budhist şi să locuiască în India

În toamna anului 1974, Jobs reuşeşte, împreună cu prietenul său Steve Wozniak, să se angajeze la Atari, o companie producătoare de jocuri video. Intenţia celor doi colegi era să strângă bani pentru o călătorie în India unde urmau să devină budhisti. Au şi reuşit! Însă, după un timp petrecut în India, şî-au dat seama că menirea lor este alta şi s-au întors în SUA unde au ocupat aceleaşi posturi la compania Atari.

Compania le-a oferit celor doi posibilitate de a creea un circuit pentru un mic gadget. Astfel, au reuşit să construiască în jur de 50 de cipuri şi să strângă 5.000 de dolari.

Primul computer Apple s-a născut în garaj

Cu banii strânşi, Jobs şi Wozniak au început să construiască, în garajul părinţilor, primul computer Apple. Calculatorul era confecţionat din lemn iar pe post de monitor au folosit televizorul. A fost botezat Apple 1. Succesul a venit, însă, la lansarea computerului Apple 2, care avea şi monitor. Acesta s-a vândut în opt milioane de exemplare. În 10 ani, Apple a ajuns o companie de două miliarde de dolari şi cu 4.000 de angajaţi.

În 1984, Steve Jobs a fost concediat din propria companie din cauza neînţelegerilor. Însă, în loc să renunţe, s-a hotărât să pornească o altă afacere. Astfel s-a născut Next, companie unde a lucrat la dezvoltarea programelor de e-mail, a avut o divize de hardware şi a produs un model de computer.

A învins cancerul la limită

După o serie de probleme şi vânzări dezastruase la Apple, bordul de conducere cumpără firma Next şi îl aduce înapoi pe Steve Jobs. De la revenirea sa, Apple a început să câştige teren datorită ideilor inovatoare ale acestuia. iPod, iPhone, iPad, MacBook sunt doar câteva gadgeturi pe care Jobs şi le asumă.

Totul bine şi frumos pentru creeatorul Apple până în anul 2004, când a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. Doctorii i-au spus lui Jobs că ar mai putea trăi între trei şi şase luni şi că singura scăparea, însă foarte riscantă, este operaţia. Aproape pe moarte, acesta a hotărât să se opereze. A fost o altă reuşită din portofoliul lui Steve Jobs, care acum trăieşte o viaţă normală.

Google, creat într-un cămin studenţesc

Te-ai gândit vreodată, atunci când ai căutat un cuvânt pe Google, cum a luat naştere acest fenomen care a cuprins întreaga planeta? Totul se datorează lui Larry Page şi Sergey Brin, fondatorii Google, cel mai mare motor de căutare din lume.

Page s-a născut la 26 martie 1973 în oraşul East Lansing Michigan, într-o familie evreiască. Tatăl său, Carl Page, a fost un pioner în domeniul informaticii şi al inteligenţei artificiale. Acesta şi-a obţinut doctoratul în informatică în 1965 şi a devenit profesor la Universitatea din Michigan. Mama lui Larry Page a lucrat de asemenea în domeniu, predând la aceeaşi universitate despre limbaje de programare.

Actualul co-fondator al Google şi-a afirmat dragostea de calculatoare încă de la vârsta de şase ani,  atunci când a şi „pus mâna“ pe primul computer.
A urmat apoi universitatea unde lucrau părinţii săi. La absolvirea Universităţii din Michigan, Ann Arbor, cu o diplomă de licenţă în inginerie şi ştiinţă, Page a primit numeroase premii pentru eforturile sale de a îmbunătăţii colegiul de inginerie. A urmat înscrierea la Universitatea Standford, unde la cunoscut Sergey Brin, care va deveni mai târziu partenerul lui de afaceri.

Brin s-a născut în Moscova la 21 august 1973. La vârsta de şase ani, acesta a emigrat împreună cu familia în California, din cauza persecuţiilor de la acea vreme la care erau supuşi evreii. A studiat matematica şi informatica la Universitatea din Maryland, iar după absolvire, s-a înscris la Universitatea Standford.  

În 1996, cei doi s-au gândit să creeze un software de căutare care să sorteze rezultatele după relaţia dintre anumite site-uri şi nu după numărul de accesări. Proiectul-pilot s-a numit BackRub şi a avut un succes fenomenal.
Page şi Brin au abandonat această denumire la scurt timp, pentru a-l „boteza“ Google (derivatul termenului matematic „googol“, care înseamnă zece la puterea o sută). Compania Google Tehnology Inc. a fost înfiinţată în 1998 cu ajutorul lui Andy Bechtolsheim, unul dintre fondatorii Sun Microsystems, care i-a sprijinit pe Page şi Brin cu suma de 100.000 de dolari. Potrivit „Forbes România", Google înregistrează, astăzi, venituri de peste 9 miliarde de dolari.

Bill Gates, stofă de businessman

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, dar şi unul dintre cei mai mari filantropi, s-a născut într-o familie unde spiritul antreprenorial era la loc de cinste. Bunicul său a fost vicepreşedinte al unei bănci naţionale, tatăl său a fost avocat, mama lui, profesor la Universitatea din Washington, iar micul Bill s-a remarcat încă din şcoala primară depăşindu-şi colegii în toate domeniile.

William Henry Gates III, pe numele său întreg, s-a născut în ziua de 28 octombrie, 1955, cu puţin după ora nouă seara. Tatăl acestuia a avut ambiţia necesară, dar şi spiritul competitiv completat de inteligenţă, pentru a-şi ajuta fiul şi cele două fete să se afirme pe plan profesional.

Pentru că şcoala elementară "nu i-a făcut faţă", micul Bill a fost mutat de părinţi la o şcoală privată în Lakeside. Înscrierea la o altă şcoală a fost un pas care i-a schimbat cursul vieţii, fiind locul unde acesta a păşit în lumea computerelor.
În primăvara anului 1968, la decizia noii şcoli de a iniţia elevi în arta tehnologiei, Bill Gates, împreună cu colegul lui, Paul Allen, şi alţi câţiva elevi au devenit nedezlipiţi de computer.

Tot timpul îl petreceau în sala de calculatoare, scriind orice le venea în cap, de la programe, până la literatură de specialitate pentru calculatoare. Erau atât de obsedaţi de noul lor hobby, încât începuseră să lipsească de la cursuri şi astfel, să aibă probleme la şcoală.

Hackerul Bill Gates

În vara lui 1968 se deschide primul sediu Computer Center Corporation în Seattle. Printr-un contract de colaborare, şcoala din Lakside se angajează să ofere studenţi care să lucreze în cadrul companiei. Primii pe listă nu putea fi decât Bill Gates şi trupa sa. Însă, la scurt timp, tinerii sparg sistemul de securitate al computerelor şi astfel, le este interzis accesul în sistem.

Bineînţeles că acest lucru nu i-a oprit. La finalul anului, trupa de hackeri formează Lakeside Programmers Group. Intenţia lor a fost să găsească modalităţi de aplicare a cunoştinţelor lor de calculatoare, prima oportunitate fiind rezultatul năzdrăvăniilor făcute în şcoală.
După multe probleme întâmpinate din cauza hackerilor, în urma deselor spargeri ale sistemelor de securitate, Computer Center Corporaţion decide să urmeze sfatul trupei lui Bill Gates şi să identifice atât bug-urile cât şi slăbiciunile sistemelor. Compania le pune la dispoziţie computerele pentru un termen nelimitat, iar tinerii încep să lucreze neîntrerupt pentru a rezolva problema.

În 1970, Computer Center Corporation dă faliment iar hackerii din Lakside sunt nevoiţi să-şi găsească un nou loc unde să-şi practice hobbyul. Aici a intervenit tatăl lui Allen care le-a găsit câteva calculatoare în campusul universităţii din Washington, unde acesta lucra. În 1971, compania Information Sciences Inc. îi recrutează şi le oferă din nou computere pe termen nelimitat.

Acesta a fost şi momentul iniţierii lui Bill Gates în mediul de afaceri care, împreună cu Paull Allen, se gândeşte deja să înfinţeze o companie.

Doi ani mai târziu, cei doi se înscriu la Universitatea Harvard, dar în anul III renunţă la cursuri pentru a-şi înfiinţa compania mult dorită. În 1977, Gates şi Allen creează Microsoft. Prima afacere importantă pentru Bill Gates a avut loc în anul 1980, când a "bătut palma" cu gigantul IBM pentru sistemul de operare MS-DOS, pe care l-a vândut pentru suma de 56.000 de dolari.

În 1985, Microsoft lansează prima versiune a sistemului de operare Windows, iar patru ani mai târziu se lansează şi primul Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicaţii pentru birou. În 1986, Microsoft este cotată la bursă şi devine companie publică.

Cinci pozne făcute de Bill Gates

1. Într-o vară, în timpul liceului, Gates s-a oferit să construiască pentru liceu un orar electronic. Adolescentul s-a asigurat că va fi programat la cursurile de engleză în clasa în care studiau doar fete, el fiind singurul băiat din acel grup.
2. Tot în timpul liceului, Gates şi-a rupt piciorul şi a fost nevoit să stea în ghips şase săptămâni. După doar trei săptămâni, Gates şi-a scos ghipsul şi s-a prezentat la “o tură” de schi nautic cu piciorul vânăt spre negru. Prietenul său Allen spune că “nu ştiu în ce fel, dar piciorul lui Gates a rezistat”.
3. Gates nu jignea pe nimeni şi era un tip extrem de diplomat. La o cină la care Rita, iubita prietenului său Allen, a reuşit să ardă destul de rău carnea de pui, Gates a mâncat toată porţia cu o lingură, fără să comenteze. 
4. Bill Gates a pierdut mii de dolari la pocker în timp ce era student la Harvard. Era un jucător de noapte înrăit, însă cacealmaua, metodă pe care o practica foarte des, avea să îl ajute mai târziu în activitatea sa.
5. Fondatorul Microsoft conducea ca un maniac, mai ales la începutul carierei sale în compania pe care a fondat-o. Într-o zi, a împrumutat de la un prieten de-al său un Porsche 928 pe care a reuşit să-l facă praf în trafic. Reparaţiile au durat un an!
sursa: businessinsider.com

Istoria Facebook, în revista „OK!"

A refuzat o ofertă de un miliard de dolari din partea Yahoo! pentru invenţia sa. Azi, la 27 de ani, Mark Zuckerberg are 13 miliarde în cont, iar Facebook, proiectul imaginat de el pe vremea când era student la Harvard, este utilizat de 500 de milioane de oameni. Citeşte povestea tânărului mogul al lumii virtuale în noul număr al revistei „OK!", disponibil pe piaţă din 29 iulie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite