Petrom: iarna-i grea, profitu-i mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile meteo extreme din primele două luni ale anului au sporit vânzările Petrom, dar şi profitul, care a ajuns la un nivel-record în primul trimestru: 1,38 miliarde de lei.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a înregistrat în primul trimestru din acest an un profit record de 1,38 miliarde de lei (381 de milioane de euro), mai mare cu 65% faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Este al treilea an consecutiv în care Petrom înregistrează o creştere a profitului net din primul trimestru, dar şi pentru prima dată când nivelul acestuia depăşeşte pragul de un miliard de lei.

De asemenea, vânzările Petrom au crescut în intervalul menţionat cu 21%, până la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro).

Preţul ţiţeiului creşte, carburanţii se scumpesc

Ce au determinat rezultatele bune? Iarna grea, scumpirea ţiţeiului şi, implicit, a carburanţilor, dar şi aprecierea dolarului în raport cu leul. „În primul trimestru, preţul majorat al ţiţeiului şi aprecierea dolarului faţă de leu au favorizat rezultatele segmentului explorare şi producţie, dar, în acelaşi timp, au influenţat negativ marjele şi volumele din activitatea de rafinare şi marketing", a explicat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Ea a adăugat că vremea extremă din primele două luni au cauzat unele întreruperi de ordin tehnic, însă „iarna severă a determinat creşterea volumului vânzărilor de gaze şi, în plus, am înregistrat marje îmbunătăţite, în special la gazele extrase din depozite".



Mariana Gheorghe a declarat că Petrom a înregistrat un progres considerabil în cadrul proiectelor-cheie de investiţii, nivelul acestora crescând cu 81% în primul trimestru, la 633 de milioane de lei. La finele lunii martie, datoriile nete ale grupului însumau 1,3 miliarde de lei, în scădere cu 44% faţă de nivelul atins în urmă cu un an. 

OMV Petrom a produs în România 7,22 milioane de barili de ţiţei în primul trimestru, cu 1,6% mai puţin, din cauza condiţiilor meteo „severe" din primele luni ale anului.

Preţul mediu realizat la ţiţei la nivel de grup a crescut cu 9%, la 98,33 dolari/baril, în timp ce ţiţeiul Ural s-a scumpit cu 14%, la 117,49 dolari/baril.

Petrom estimează că preţul mediu anual al ţiţeiului Brent în 2012 se va menţine peste 100 de dolari pe baril şi că diferenţa dintre cotaţia Brent şi cea Ural va continua să scadă. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite