Operatorii din turism nu au înţeles lecţia crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii din turism nu au înţeles lecţia crizei
Operatorii din turism nu au înţeles lecţia crizei

Cererea pentru vacanţele la mare a scăzut în acest an cu 10%, iar pentru cele la munte, cu aproximativ 25%. Chiar dacă pe litoral sunt ocupate doar jumătate din locurile de cazare, hotelierii vor mări tarifele după 15 iulie cu peste 10%. De aceea, românii preferă Grecia sau Bulgaria.

Cu toate că recesiunea i-a determinat pe foarte ­mulţi dintre români să renunţe în această vară la concediu, hotelierii de pe litoralul intern vor majora începând de miercuri, 15 iulie, preţurile la cazare cu peste 10%, pe principiul că „aşa se practică peste tot“.

Astfel, începând de miercuri, când ne vom afla în apogeul sezonului estival, o săptămână la mare va costa cu cel puţin 100 de lei mai mult decât în prezent. Preţurile mari vor fi păstrate până la sfârşitul verii.

De exemplu, cinci zile la Mamaia, la hotelul de patru stele Best Western Savoy, cu demipensiune, au costat, în perioada 5 – 15 iulie, 977 de lei, iar de la 15 iulie până la 19 august, acelaşi sejur va costa 1.140 de lei de persoană, potrivit datelor agenţiei Mareea Travel.

Acelaşi lucru se întâmplă şi la Neptun, unde, la Hotelul Sulina (trei stele), cinci zile de cazare cu demipensiune costă  în prezent 912 lei de persoană, iar după 21 iulie, pentru aceleaşi servicii va trebui să scoateţi din buzunar cu 100 de lei în plus. „Peste tot în lume proprietarii de hoteluri majorează preţurile în vârful de sezon estival cu 10-25%. Tarifele la transportul cu avionul rămân, însă, neschimbate“, explică Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

Mamaia, aproape plină

Gradul de ocupare pe litoralul intern al Mării Negre este, în prezent, de doar 55%, în scădere cu 10% faţă de anul trecut, declară Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Potrivit acestuia, după 15 iulie, locurile de cazare de pe litoral vor fi ocupate în proporţie de 70%. În ciuda scumpirilor şi a preţurilor foarte mari ale sejururilor din România, comparativ cu cele din ţări precum Grecia sau Turcia, foarte mulţi dintre românii care vor pleca, totuşi, în concediu, în această vară, vor alege staţiunea Mamaia, una dintre cele mai costisitoare din ţara noastră.

„După 15 iulie, Mamaia va fi ocupată în proporţie de peste 90%. Mulţi dintre hotelieri au micşorat în acest an preţurile cu 10% faţă de 2008 şi au apelat la oferte speciale“, punctează Traian Bădulescu.

Într-adevăr, unele dintre hotelurile de pe litoral practică preţuri puţin mai mici decât anul trecut, dar mult mai mari decât cele de pe litoralul grecesc sau turcesc. De exemplu, la hotelul de patru stele Europa din Eforie Nord, o săptămână de cazare pentru două persoane cu mic dejun, în perioada 17 iulie – 22 august, costă 3.528 de lei, în timp ce o săptămână în sistem all inclusive în perioada analizată la hotelul de cinci stele Richmond din staţiunea turcească Kusadasi costă 2.900 de lei.

Vacanţele externe, în scădere cu 25%

Deprecierea leului în faţa monedei europene şi criza ce a micşorat substanţial veniturile românilor au dus la scăderea cererii pentru vacanţele petrecute în străinătate cu peste 25% faţă de anul trecut, spun operatorii din turism.

Cele mai mari scăderi le‑au înregistrat destinaţiile mai îndepărtate, unde transportul se face, de regulă, cu avionul, precum Spania, Tunisia, Egipt sau Cipru.

La polul opus se află staţiunile de pe litoralul grecesc, în special cele din zonele Halkidiki şi Paralia, precum şi cele de pe litoralul bulgăresc, unde agenţiile de turism din România au vândut aproape toate pachetele turistice pe care le-au avut pe stoc în acest an. „Singurele destinaţii care nu au înregistrat scăderi sunt Grecia şi Bulgaria. Dacă ar fi să facem un top al preferinţelor din acest an, destinaţiile fruntaşe ar fi Mamaia, Albena din Bulgaria, Halkidiki şi Paralia Katerini“, spune Traian
Bădulescu.

În acest an a scăzut şi cererea pentru Turcia, agenţiile de turism vânzând cu 7% mai puţine sejururi în Antalya decât anul trecut, conform datelor furnizate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.

Profitaţi de ofertele last minute!

Ca să nu rămână cu pachetele de vacanţă nevândute, agenţiile de turism apelează din ce în ce mai mult la ofertele last minute, care costă chiar şi cu 50% mai puţin decât cele normale.

Diferenţa dintre ofertele last minute şi cele normale este că în cazul primei categorii plecarea în concediu se face în câteva zile de la plata sejurului către agenţia de turism. „În acest an, românii au lăsat totul pe ultima sută de metri, începând de la achiziţia de bunuri până la planificarea vacanţei.

Criza i-a învăţat pe consumatori să vâneze cele mai bune oferte de pe piaţă, motiv pentru care pachetele last minute sunt la mare căutare în această perioadă“, ne-a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai bune oferte promoţionale şi last minute existente sunt vacanţele în Turcia, Grecia sau Malta.

O săptămână pe litoralul Mării Egee, în staţiunea Bodrum, una dintre cele mai frumoase zone din Turcia, la un hotel de trei stele, în sistem all inclusive, cu transportul cu avionul, costă 249 de euro de persoană, potrivit datelor agenţiei Christian Tour. Dacă vreţi să beneficiaţi de această ofertă, ar trebui să vă grăbiţi, deoarece preţul este valabil doar pentru plecările din 16, 23 şi 30 iulie.

Puteţi găsi, la aceeaşi agenţie, o ofertă last minute şi pentru insula Santorini din Grecia. „Turiştii plătesc doar biletul de avion, ce costă 195 de euro, şi beneficiază de cazare gratuită la hotelul de trei stele Apartments Samson din Santorini. Preţul include şapte nopţi de cazare în cameră dublă şi transportul cu avionul, iar oferta este valabilă pentru plecările din 15 şi 22 iulie“, a declarat Cristian Pandel, directorul general al Christian ­Tour.

Dacă vreţi să descoperiţi una dintre cele mai bune bucătării din Europa, să faceţi plajă, dar şi să vizitaţi foarte multe cetăţi, castele şi situri antice, puteţi alege Malta, o destinaţie la mare căutare în acest an, având în vedere că au fost vândute absolut toate ofertele din luna iulie.

„Turiştii pot opta pentru charterul din 4 august. Tariful la un hotel de două stele este de 319 euro de persoană şi include transportul cu avionul, transferuri, şase nopţi de cazare şi asistenţă turistică“, explică Florin Sfârlea, directorul general adjunct al agenţiei Malta Travel. De asemenea, Malta Travel oferă o reducere de 10% pentru toate pachetele cumpărate cu o lună de zile înaintea plecării.

Şi pentru insula Kos din Grecia, cea mai nouă destinaţie a acestei veri, turiştii pot profita de preţuri speciale. Astfel, şapte nopţi de cazare la un hotel de trei stele din insula Kos, cu mic dejun, transportul cu avionul, transferurile şi asistenţa turistică incluse, costă 599 de euro pentru două persoane, conform informaţiilor furnizate de tour operatorul Cocktail Holidays.

Staţiunile montane păstrează aceleaşi tarife din primăvară

image

În timp ce litoralul a înregistrat o scădere de 10% a numărului de turişti, operatorii de la munte se plâng că gradul de ocupare este mai mic cu minimum 25% faţă de anul trecut. „Litoralul merge pentru că este o destinaţie specifică sezonului estival. La munte, însă, situaţia este destul de slabă în acest an“, spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). De aceeaşi părere este şi Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronale a Turismului Românesc (FPTR), care afirmă că, în ciuda faptului că hotelierii nu au recurs la scumpiri în acest sezon, turiştii ocolesc zonele montane.

 „Lucrurile nu merg bine în nicio staţiune. Sunt unele totuşi care au mai mulţi turişti, precum Poiana Braşov, cele de pe Valea Prahovei sau din Bucovina şi din nordul Transilvaniei“, ne-a declarat preşedintele FPTR.

Spre deosebire de hotelierii de la mare, cei de la munte nu vor creşte preţurile la cazare după 15 iulie. De exemplu, o noapte de cazare cu mic dejun la hotelul de trei stele Bradul din Poiana Braşov costă 38,61 de lei de persoană, potrivit datelor agenţiei Eximtur.

Preţul este valabil în perioada 15 ianuarie – 15 decembrie. De asemenea, hotelul Cota 1.400 din Sinaia practică aceleaşi tarife de la începutul anului. O noapte de cazare cu mic dejun şi cu acces la saună, la sala de fitness şi la jacuzzi costă 106 lei de persoană. La recepţia hotelului va trebui să mai achitaţi şi taxa de staţiune, în valoare de 4% din preţul unei nopţi de cazare, precum şi serviciile Salvamont, care costă doi lei de persoană.

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite