Neamţul Wolfgang Schauble, preferat pentru a prelua conducerea Eurogrupului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, este favoritul în cursa pentru şefia Eurogrupului, odată ce mandatul lui Jean-Claude Juncker, actualul preşedinte al grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro,  va expira în iunie.

Bruxelles-ul îl dă deja drept câştigător pe Wolfgang Schauble în cursa pentru fotoliul de preşedinte al Eurogrupului, chiar dacă, oficial, acesta nici măcar nu şi-a exprimat intenţia de a candida. „Dacă Schauble vrea postul, atunci cu siguranţă îl va obţine“, a declarat pentru Reuters un oficial înalt din UE, care participă la procesul de alegere a noului preşedinte.

De ce ar accepta funcţia?

Numirea sa ar însemna ca Germania să aibă control asupra agendelor întâlnirilor lunare ale miniştrilor de finanţe din zona euro.

De ce ar spune nu?

Pentru că, în calitate de preşedinte al Eurogrupului, Schauble ar fi nevoit să acţioneze în cel mai bun interes al tuturor statelor din zona euro şi nu doar al Germaniei.

Jean-Claude Junker (stânga) şi Wolfgang Schauble

Jean-Claude Junker (stânga) şi Wolfgang Schauble


Cel mai probabil este însă că Schauble va accepta numirea, având în vedere că funcţia este una dintre cele mai influente din UE la nivel decizional. Totodată, acest pas ar valida poziţia de lider a Germaniei în toate strategiile de combatere a crizei datoriilor de stat din Europa.

Mai multe surse de la Berlin au declarat, pentru Reuters, că ministerul de Finanţe se pregăteşte deja pentru a prelua şi responsabilităţile de a organiza şi coordona Eurogrupul.

Cine este Wolfgang Schauble...



Cu toate că este ministru de Finanţe de numai doi ani, avocatul în vârstă de 69 de ani – pe vremuri mâna dreaptă a fostului cancelar Helmut Kohl – este cel mai în vârstă şi cel mai respectat membru al cabinetului Angelei Merkel. Deşi susţine cu tărie că statele din zona euro trebuie să-şi reducă nivelul datoriilor, este un european convins şi sprijină înfiinţarea unui Fond Monetar European – care să aibă condiţii de creditare aspre – pentru a combate viitoarele crize.

Domnul Schauble, care este imobilizat într-un scaun cu rotile de la o tentativă de asasinat din 1990, nu obiectează atunci când cei care îl intervievează îl descriu ca „ultimul european“ al cabinatului.

Schauble este ca un şoim atunci când vine vorba de nevoia de disciplină fiscală şi ar putea fi mai pregătit decât Angela Merkel pentru a împinge Grecia în faliment, însă este de asemenea mult mai pregătit pentru mai multă integrare în viitor, inclusiv emiterea de obligaţiuni comune ale guvernelor din zona euro, propunere la care Angela Merkel se opune.
 
Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 3% în 2011, iar rata şomajului este situată la 6,7%, cel mai redus nivel din istorie. Pentru prima dată, valoarea exporturilor Germaniei a depăşit 1.000 de miliarde de euro.

... şi pe cine înlocuieşte el

Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe
image

Jean-Claude Juncker, premierul şi ministrul de Finanţe al Luxemburgului, prezidează şi grupul miniştrilor de Finanţe din zona euro. Domnul Juncker a trecut prin toate vicisitudinile monedei unice, dar, zilele acestea, apare cu o performanţă bâlbâită şi capricioasă, recunoscând la începutul lui 2011 că a minţit uneori despre starea negocierilor privind politicile. După ce a supărat atât Franţa cât şi Germania de-a lungul anilor, fumătorul înrăit Juncker ar fi trebuit să realizeze că zilele sale sunt numărate încă din martie, când fumatul a fost interzis la toate întâlnirile de la summit.

Moştenirea sa a intrat în bătaia puştii în 2011: el a fost unul dintre arhitecţii Tratatului de la Maastricht, care a creat moneda euro şi unul dintre cei care au elaborat „Pactul pentru Stabilitate şi Creştere“, menit să limiteze datoriile publice şi deficitele bugetare.

Ambele sunt considerate acum ca fiind bazate pe fundamente defectuoase. Numit deseori „Domnul Euro“, acesta a dat de înţeles că, atunci când îi expiră actualul mandat ca preşedinte al Eurogrupului, nu va încerca să obţină iar funcţia.

Cu toate acestea, Juncker este însă pe lista scurtă a candidaţilor, a declarat pentru Reuters un oficial înalt din UE, care participă la procesul de alegere a noului preşedinte.

Juncker este preşedinte al Eurogrupului de şapte ani şi jumătate – trei mandate consecutive. În întreaga perioadă s-a plâns însă de probleme de sănătate şi oboseală, în special în ultimii doi ani, când a încercat să rezolve criza datoriilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite