Munca la români, un „sport“ atipic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca la români, un „sport“ atipic
Munca la români, un „sport“ atipic

Mai mult de jumătate din populaţia ocupată lucrează seara, noaptea sau în zilele de sfârşit de săptămână. În perioadele atipice din zi sau din săptămână (seara, noaptea, respectiv sâmbăta şi duminica), 5,2 milioane de români sunt la serviciu, arată statisticile oficiale.

Mai citeşte şi:
Locul de muncă, un inamic pentru sănătate?
Cel puţin 15.000 de români vor rămâne fără un loc de muncă până la finalul anului
Ţepe cu locuri de muncă

Analiza pe trimestrul I din 2009 referitoare la ocuparea şi şomajul din România, publicată recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), evidenţiază faptul că 58,1% din populaţia ocupată îşi desfăşoară activitatea profesională înafara orelor normale de lucru. Mai precis, 5,25 milioane de români lucrează seara, noaptea sau în zilele care pentru ceilalţi sunt libere (sâmbăta şi duminica), adică – în termeni de specialitate – muncesc atipic.

Tot în categoria „muncă atipică“ se încadrează şi 47.000 de români care lucrează la domiciliu. Acestora li se alătură mai mult de 253.000 de lucrători cu activităţi secundare, la al doilea loc de muncă.

La ţară se munceşte mai mult

Dintre persoanele care au desfăşurat muncă atipică în anul 2008, 53,3% se regăsesc în mediul rural (46,7% în oraşe), mai mult de 57% sunt bărbaţi (42,9% femei) şi aproape două treimi (72,6%) aparţi9n grupei de vârstă 25-54 de ani. Din punctul de vedere al muncii pe schimburi, datele INS arată că în mediul rural se regăsesc doar 24% din totalul personalului cu acest regim, 8,6% sunt tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi ceva mai puţin de 55% sunt bărbaţi.

Munca pe schimburi predomină în turism, hoteluri şi restaurante, cu o pondere de peste 56% în totalul salariaţilor din acest sector, şi în industria extractivă (48,2%) din total. De asemenea, în domeniul sănătate şi asistenţă socială munca pe schimburi se regăseşte la aproape 48% din totalul personalului. Cele mai multe femei care muncesc pe schimburi se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială (83,4% din total), comerţ (68,6%) şi turism (63,1%), potrivit analizei INS.

Al doilea job ocupă 13 ore pe săptămână

O altă categorie de români care muncesc într-un mod mai puţin obişnuit sunt cei care, pentru a-şi rotunji veniturile, lucrează la un al doilea job. Cele mai multe persoane cu activităţi secundare se regăsesc în agricultură (aproape 92%), bărbaţii fiind majoritari (65,1%) şi la acest capitol.

Ce statut au, în activitatea secundară, cei care sunt salariaţi în activitatea principală? Doar 2,6% din totalul acestora sunt tot salariaţi şi în activitatea secundară, ca şi în cea principală. Despre ceilalţi, statisticile oficiale nu arată nimic, ceea ce poate conduce la concluzia că majoritatea românilor cu mai mukte joburi lucrează, în activităţile secundare, pe o piaţă „gri“ a forţei de muncă.

Durata medie aferentă activităţilor secundare a fost de 12,8 ore pe săptămână, adică o treime din timpul de lucru din activitatea principală, mai arată statisticile oficiale. Din punctul de vedere al gradului de instruire, repartizarea celor care desfăşoară activităţi secundare arată o pondere de 38,8% a absolvenţilor de şcoli părofesionale şi de 35,7% a celor cu studii liceale.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite