Vacanţă ieftină la Sărata Monteoru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţă ieftină la Sărata Monteoru
Vacanţă ieftină la Sărata Monteoru

Dacă până la începutul anilor 2000 staţiunea buzoiană era frecventată doar de pensionarii care veneau la tratament, odată cu apariţia pensiunilor, zona este vizitată din ce în ce mai mult de tineri. Principalele atuuri ale Monteorului sunt aerul curat, apele sărate, cazarea avantajoasă, lipsa aglomeraţiei, mâncarea tradiţională, vinul foarte bun şi drumeţiile.

Amplasată la doar câţiva kilometri de oraşul Buzău, Sărata Monteoru este frecventată atât de buzoieni, cât şi de bucureşteni sau constănţeni, care vor să evite aglomeraţia din staţiunile montane celebre de pe Valea Prahovei şi din Braşov.

„Ajung mult mai repede aici decât în zona Braşovului. Vin pe Autostrada Soarelui şi apoi pe drumul spre Urziceni. În trei ore ajung din Constanţa la Monteoru“, spune un turist constănţean.

Acesta adaugă că a descoperit Buzăul în urmă cu cinci ani şi de atunci vine numai aici, cel puţin o dată pe lună, însoţit de prieteni şi de familie. „Vin la evenimentele de aici, cum ar fi cele gastronomice sau Festivalul Tămâioasei de la Pietroasele, în weekend şi în timpul sărbătorilor de iarnă“, a punctat constănţeanul.

Dacă până în urmă cu câţiva ani Sărata Monteoru era vizitată doar de pensionari care veneau la tratament, să facă băi cu apă sărată ca să scape de reumatism, acum zona este frecventată din ce în ce mai mult de tineri.

Turiştii se cazează în special la pensiuni, deoarece sunt mai ieftine şi chiar mai confortabile decât unele hoteluri din localitate. „Turiştii vin, în special, să se distreze, să se relaxeze şi să facă baie în ştrandul cu apă sărată“, spune Cristina Partal, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

În Sărata Monteoru sunt în jur de zece pensiuni turistice, unde o noapte de cazare pentru două persoane costă, în medie, 80 de lei. La hoteluri, cazarea este mai scumpă, în jur de 120 de lei pentru o noapte într-o cameră dublă, fără mic dejun. Cazare se găseşte şi la gazdă, aproape fiecare casă având la poartă afişul „Camere libere“. Aici, preţul de persoană porneşte de la 20 de lei pe zi, fără masă.

Obiective turistice

image

Dacă ajungeţi în judeţul Buzău, nu trebuie să rataţi Vulcanii Noroioşi   Foto: Mediafax



Ştrandul cu apă sărată este una dintre cele mai mari atracţii ale staţiunii buzoiene. În bazin, ce are o adâncime de peste 1,5 metri, pot face baie chiar şi oamenii care nu ştiu să înoate, datorită apei foarte sărate care îi ţine la suprafaţă.

Compoziţia apei este benefică pentru sănătate, făcând miracole în tratarea bolilor osoase, neurologice şi ginecologice. Pe timpul verii, ştrandul este luat cu asalt atât de turiştii care se cazează în Monteoru, cât şi de buzoieni care vin special pentru a face baie şi plajă. Intrarea la ştrand costă opt lei de persoană.

Implicare politică

Ştrandul cu apă termală este inclus în Complexul Monteoru SA, care mai deţine şi hotelurile Monteoru şi Montana, un camping şi complexul Paradis, care oferă cazare în camere gen bungalow. În acte, Monteoru SA figurează ca fiind proprietatea companiei Tomini Trading din Constanţa, patronată de doi cetăţeni greci – Georgios şi Panagiotis Vatistas. Localnicii spun, însă, că în spatele grecilor ar fi Mihai Văcăroiu, fiul fostului premier Nicolae Văcăroiu, care controlează Monteoru SA.

Un alt obiectiv turistic este mina de petrol, unică în Europa, adâncă de 250 de metri, în care aurul negru se adună din galerii existente încă din secolul al XVII-lea. Totodată, într-o pădure din Sărata Monteoru se află o poieniţă unde se găseşte nămol benefic pentru sănătate. Dacă aveţi mai mult timp, puteţi vizita şi Vulcanii Noroioşi, aplasaţi la circa 30 de kilometri de Sărata Monteoru.

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari şi Pâclele Mici sunt fenomene naturale rar întâlnite în lume. Turiştii sunt impresionaţi de peisajul straniu format de miniaturalii vulcani noroioşi, prin craterele cărora gazele din adâncuri aduc noroiul la suprafaţă sub forma unei paste de culori gri-alb sau cenuşiu-maro.

Mâncare mai puţină

Criza nu a afectat gradul de ocupare a unităţilor de cazare din Sărata Monteoru. Au scăzut, însă, cu circa 15% încasările restaurantelor, mulţi dintre turişti preferând să se cazeze la pensiuni, dar să vină cu mâncare la pachet de acasă.

Gastronomie, tradiţie şi flori de tei

image

O noapte de cazare la Monteoru costă, în medie, 80 de lei   Foto: Lucian Muntean


Cea mai mare pensiune din Sărata Monteoru este Casa cu Tei, amplasată chiar lângă o pădure cu tei.Proprietarii pensiunii organizează frecvent tot felul de petreceri pentru a-şi distra turiştii. Atuul cel mai mare al Casei cu Tei este mâncarea foarte bună, pensiunea având ca angajaţi unii dintre cei mai buni bucătari din judeţul Buzău.

Din meniul pensiunii nu lipsesc bucatele buzoiene precum babicul sau cârnaţii de Pleşcoi, dar nici specialităţile casei, cum ar fi „pulpele înfocate“, „rulada misterioasă“ sau „pieptul atrăgător“. O noapte de cazare costă 100 de lei pentru două persoane. Micul dejun costă 15 lei, iar o masă de prânz ajunge la 20-25 de lei de persoană.

Un alt loc de cazare din Sărata Monteoru este pensiunea de patru stele Mon Caprice. Amplasată chiar în centrul staţiunii, pensiunea dispune de o piscină nouă, modernă. De asemenea, are restaurant „a la carte“, unde puteţi comanda ce doriţi. O noapte de cazare la Mon Caprice costă 240 de lei pentru două persoane, fără masă inclusă, potrivit proprietarilor pensiunii.

Pe urmele lui Toma Caragiu

În apropierea Casei cu Tei se află pensiunea de două margarete Mon Ami. O casă drăguţă, cu zece camere, dar care nu diferă prea mult de tiparul celorlalte clădiri din Sărata Monteoru. Proprietara pensiunii este, însă, cu totul şi cu totul specială: este fiica celebrului actor Toma Caragiu.

O cheamă Maria Caragiu, dar toţi prietenii îi spun Doina. Pensiunea pe care o conduce are o curte plină de verdeaţă şi de flori, iar balcoanele sunt pline de muşcate roşii. O noapte de cazare în casa doamnei Caragiu costă 80 de lei pentru două persoane, fără masă inclusă. 

Tămâioasă românească la Pietroasele

image

Obicei străvechi de stropşire a strugurilor cu picioarele



Un pic mai sus de Sărata Monteoru se află staţiunea Pietroasele, renumită pentru vinul produs aici şi pentru tezaurul „Cloşca cu puii de aur“, descoperit pe Dealul Istriţa în anul 1837.

În fiecare an, în luna septembrie, la Pietroasele se organizează Sărbătoarea Tămâioasei, unde vizitatorii se delectează cu vin, must, specialităţi culinare buzoiene şi cu muzică populară. Dacă doriţi să cumpăraţi vin, o puteţi face de la multitudinea de producători din localitate. Un litru de vin costă cinci-şase lei.

La Pietroasele, ce face parte din regiunea viti-vinicolă Dealu Mare, se produc vinuri din soiuri nobile precum Riesling italian, Sauvignon, Chardonnay, Merlot sau Napoleon şi, bineînţeles, emblema regiunii, Tămâioasa românească. Unele dintre cele mai renumite crame şi podgorii din zona Dealu Mare sunt Domeniile Săhăteni, Pietroasele, Tohani, Urlaţi şi Valea Călugărească.

Cazare în... butoi

Unul dintre cele mai originale locuri de cazare este, de departe, complexul „La Butoaie“. Originalitatea vine din faptul că acest complex nu are camere obişnuite, ci şase căsuţe de lemn, decorate tradiţional, construite sub formă de butoaie. Ai impresia că dormi într-o cramă.

Complexul dispune, bineînţeles, şi de cramă, unde turiştii pot bea pe săturate vin de Pietroasele şi chiar să-şi cumpere pentru acasă. Pentru a dormi în „butoi“, două persoane trebuie să plătească 55 de lei pe noapte. Complexul nu dispune de restaurant, dar turiştilor li se pune la dispoziţie bucătărie şi grătar pentru a-şi face fripturi. Dacă nu vreţi să vă obosiţi cu gătitul, îi puteţi ruga pe administratorii pensiunii să vă prepare ce doriţi. Una dintre specialităţile casei este iepurele cu struguri la ceaun.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite