Lowman, casa celor mai inedite maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a vizitat Muzeul Lowman din Haga, o adevărată catedrală a automobilelor, de unde poţi învăţa totul despre maşini. Pe culoarele aerisite ale clădirii imense am găsit cea mai mare şi cea mai veche colecţie privată de automobile deschisă publicului.

Muzeul adăposteşte, pe trei etaje cu o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, maşini în valoare de câteva miliarde de euro. În afara celor 230 de automobile prezente aici, am fost surprins să descopăr cea mai mare colecţie de machete de maşini întâlnită vreodată, dar şi străzi reconstituite ale Detroitului anilor 1900.

Familia Lowman a ţinut să reconstituie anumite elemente iconice ale industriei auto din acea perioadă precum o reprezentanţă Dodge Brothers şi un magazin de faruri pentru maşini din 1910.

Modelul Duesenberg este dovada luxului absolut



Maşini-amfibie şi iahturi pe roţi

În zona de lux de la parter se găsesc maşini care au aparţinut unor personalităţi precum Humberul Pullman lui Winston Churchill, Mercedes-ul Nurburg 500 al Regelui Wilhelm al II-lea, Baha Buggy-ul cu care facea curse pe nisip Steve McQueen şi Caddilacul Fleetwood deţinut de Elvis Presley.

image

Lecţia despre istoria curselor este predată la primul etaj



În acest loc şi-au găsit adăpostul şi maşini-vedetă precum Aston Martin-ul DB5 din filmul „James Bond Goldfinder" şi Taxicab-ul Desoto din seria „Godfather". Lecţia despre istoria curselor de motor se predă la primul etaj, aici fiind expuse mai multe exemplare care au concurat înainte de 1939 şi numeroase câştigătoare de la LeMans, monoposturi de Formula 1 şi participante la cursele de la Indianapolis. La etajul doi sunt evocate perioadele de premotorizare, iar la etajul trei perioada antebelică, ce a marcat o dezvoltare accelerată a maşinilor cu motoare Otto.

 Pe lângă piese inestimabile, muzeul adăposteşte şi maşini ciudate precum primul iaht pe roţi, maşini-amfibie, dar şi imensa ratare BMW Isetta. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite