Londra se încăpăţânează să repete greşelile Atenei. Economia britanică a pornit deja pe acelaşi drum cu cea elenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Reţeta“ aplicată de greci în ultimii 10-15 ani, prin care au aruncat economia în colaps, pare a fi copiată pas cu pas de Marea Britanie. De la ascunderea datoriilor şi cheltuirea unor sume de câteva ori mai mari pentru organizarea Jocurilor Olimpice, britanicii şi grecii vor chiar şi să se împrumute pe aceeaşi perioadă incredibilă de 100 de ani.

Ascunderea datoriilor

Pentru a îndeplini condiţiile de aderare la zona euro, Grecia şi-a ascuns ani la rând datoriile uriaşe şi a minţit în legătură cu deficitul bugetar. A fost ajutată chiar de grupul bancar Goldman Sachs să facă acest lucru.  Procedeul este numit de economişti „dans limbo“ – când un stat îşi „strânge“ cifrele, numai pentru ca acestea să explodeze la dimensiunea iniţială sau chiar mai mare după aceea.  Ulterior, grecii au fost forţaţi să recunoască faptul că nu au îndeplinit niciodată condiţiile de aderare la UE. Şeful agenţiei de statistică din acea perioadă a fost pus oficial sub acuzare la sfârşitul anului trecut.

În timp ce datoria publică netă declarată oficial de guvernanţii britanici la finele lui februarie 2011 era de 876 de miliarde de lire sterline (puţin peste 1.000 de miliarde de euro, 58% din PIB), nivelul real al acesteia ar fi de 2.252 de miliarde de lire (aproape 2.600 de miliarde de euro, adică 149% din PIB), susţin grupului britanic de reflecţie „Centrul pentru Studierea Politicilor". Concluziile grupului se bazează pe obligaţiile financiare ale statului care nu sunt incluse în cuantumul datoriei publice.

În plus, deficitul estimat pentru perioada 2014-2015 a crescut cu aproape 30 de miliarde de lire sterline (aproximativ 35 de miliarde de euro) din cauza obligaţiilor financiare ale statului. Aceasta după ce deficitul pentru 2011-2012 a fost cu 14 miliarde de euro mai ridicat decât era prevăzut.

Olimpiada datoriilor, din opt în opt ani

În 2004, Grecia a organizat Jocurile Olimpice de vară, pentru care a cheltuit 15 miliarde de euro, de trei ori mai mari decât se plănuise.

În 2012, organizarea Olimpiadei revine Marii Britanii. Evenimentul îi va costa pe britanici 24 miliarde de lire sterline (28,8 miliarde de euro), de zece ori mai mult decât bugetul de 2,37 de miliarde de lire (2,87 miliarde de euro) cu care Marea Britanie s-a înscris în cursa pentru a câştiga dreptul de a găzdui evenimentul.

Stadionul Olimpic de la Londra a fost construit în trei ani şi a costat peste 11 miliarde de euro



Împrumuturi pe 100 de ani

Oficialii britanici au anunţat în urmă cu câteva zile că au demarat un proces de consultare cu specialişti pentru a determina dacă acest tip de obligaţiuni vor stârni interesul investitorilor. Concluziile vor fi prezentate săptămâna viitoare, atunci când se va aduce în dezbatere publică şi bugetul statului pentru perioada 2014-2015. La sfârşitul anului trecut, Atena anunţa că ia în calcul emiterea de obligaţiuni guvernamentale pe 100 de ani pentru a reducere povara datoriei.

Austeritatea ca ultimă speranţă

Astăzi, reprezentanţii agenţiei de evaluare financiară Fitch au anunţat că instituţia a modificat perspectiva ratingului „AAA“ (cel mai bun posibil) al Marii Britanii de la „stabilă“ la „negativă“, cu o probabilitate mai mare de 50% ca statul să-şi piardă ratingul în următorii doi ani. Decizia agenţiei a fost motivată prin capacitatea redusă a statului de a rezista în faţa unor noi turbulenţe economice.

Stadionul Olimpic de la Londra a fost construit în trei ani şi a costat peste 11 miliarde de euro

Vezi aici de ce este important ratingul pentru un stat

Ritmul lent al revenirii economice, gradul ridicat de îndatorare şi riscul generat de criza datoriilor de stat din zona euro sunt alte motive prin care analiştii au motivat decizia.

image

Protestele de vara trecută din Marea Britanie


Decizia Fitch vine cu doar câteva zile înainte ca George Osborne, ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, să prezinte un nou proiect de buget.

Noul buget pregătit de Osborne presupune cele mai mari tăieri de cheltuieli de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe lângă concedierea a 490.000 de bugetari în următorii patru ani, cheltuielile publice au fost reduse cu 25%, ajutoarele sociale tăiate, taxele universitare majorate, TVA a fost mărit de la 17,5 la 20%, băncile, companiile energetice şi persoanele cu venituri ridicate - supraimpozitate. În plus, vârsta de pensionare a fost majorată de la 65 la 66 de ani.

Click pe foto pentru a vedea principalele măsuri de austeritate aplicate în UE

Click pe foto pentru a vedea principalele măsuri de austeritate aplicate în UE


Similar, grecii deja afundaţi în criză se agaţă de tăierile drastice dictate de UE şi FMI pentru a-şi salva economia.

Creditorii internaţionali au pus presiune pe Atena pentru a accepta o nouă diminuare a salariilor bugetarilor, ca parte a noului împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro aprobat luna trecută.

Economia Greciei se va contracta cu mai bine de 5,5% în 2012, potrivit celor mai recente prognoze. În 2013, recesiunea va continua cu o contracţie economică de 2,8%.

image


Deja, în 2010 şi 2011, Guvernul de la Atena a majorat TVA de la 19% la 23% şi a mărit cu 10% accizele la alcool, tutun şi benzină. Salariul mediu a fost redus cu până la 20%. Salariile din sectorul public au fost reduse cu 8%, iar al 13-lea şi al 14-lea salariu au fost eliminate. Reformarea sistemului de pensii a presupus o diminuare de 10% a acestora şi majorarea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani. Cotele preferenţiale ale TVA au fost majorate, iar bugetul pentru Sănătate - redus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite