Leul slab n-a mai umflat preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statisticile oficiale arată că alimentele s-au ieftinit cu 2% din mai 2011 până în mai 2012, chiar dacă leul s-a depreciat cu 8%
Statisticile oficiale arată că alimentele s-au ieftinit cu 2% din mai 2011 până în mai 2012, chiar dacă leul s-a depreciat cu 8%

Chiar dacă moneda naţională s-a depreciat abrupt în mai, media lunară a scumpirilor a bătut pasul pe loc, iar inflaţia anuală a coborât la minimul istoric de 1,79%.

De fiecare dată când leul slăbeşte faţă de moneda unică euro sau de dolarul american, preţurile unor produse - în special ale celor de import - cresc proporţional, mărind inclusiv rata inflaţiei.

În luna mai 2012 însă, acest fenomen nu a mai avut loc şi media scumpirilor - inflaţia - a fost de doar 0,2% faţă de aprilie, chiar dacă leul s-a depreciat cu 1,5% faţă de euro şi cu peste 8% faţă de dolar. Economiştii cred că acest paradox a fost posibil pe fondul scăderii cererii până la limita dincolo de care comercianţii nu şi-au mai permis să scumpească mărfurile.

Aceeaşi blocadă a preţurilor s-a înregistrat, în mai 2012, şi faţă de decembrie 2011, şi faţă de mai 2011: în primele cinci luni din acest an, leul s-a depreciat cu 3,9% faţă de euro şi cu 7,8% faţă de dolar, însă preţurile au crescut în medie cu doar 1,69%; în perioada mai 2011-mai 2012, leul a avut o depreciere de 8,2% faţă de euro şi de 26% faţă de dolar, dar nici acest recul nu s-a mai reflectat în preţuri, rata anuală a inflaţiei fiind de numai 1,79%, minim care nu a mai fost atins în perioada postdecembristă.

Mai mult, în perioada mai 2011 - mai 2012 alimentele au avut chiar o ieftinire medie de peste 2%, reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Cartofii s-au scumpit, ouăle s-au ieftinit

Pe cadranele statisticii referitoare la preţurile de consum se văd doar două extreme: pe de-o parte, o scumpire a cartofilor cu 15,6% în mai 2012 faţă de decembrie 2011 şi cu 12,7% faţă de aprilie; de cealaltă parte, ouăle s-au ieftinit cu 14,2% în cinci luni şi cu 19,6% în mai faţă de aprilie.

În rest, majoritatea preţurilor şi tarifelor din coşul de consum au oscilat cu mai puţin de 2%, astfel că media generală a inflaţiei a scăzut sub minimul lunii anterioare, care fusese de 1,8%.

Profiturile scad odată cu cererea

Cum se face că inflaţia a scăzut chiar şi în condiţiile creşterii valutelor? „Tendinţa de majorare a preţurilor a fost compensată pe partea cererii, în sensul că restrângerea cererii a redus presiunea inflaţionistă. Probabil, comercianţii au mai redus şi marjele de profit păstrând preţurile pe loc, dar este posibil să avem şi o anumită întârziere a efectului de curs valutar asupra inflaţiei", a declarat, pentru „Adevărul", analistul economic Laurian Lungu.

El a precizat că, totuşi, evoluţia valutelor nu este singurul factor de influenţă a inflaţiei.

În luna mai 2012, faţă de aceeaşi lună din 2011, alimentele s-au ieftinit în medie cu 2,13%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar tarifele pentru servicii au urcat cu 6,21%. Faţă de luna anterioară, alimentele s-au scumpit doar cu 0,02%, mărfurile nealimentare cu 0,21%, iar tarifele pentru servicii au urcat cu 0,53%.

"Comercianţii au redus marjele de profit păstrând preţurile pe loc, dar e posibil să avem şi o întârziere a efectului de curs valutar asupra inflaţiei."

Laurian Lungu analist economic

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite