La ce foloseşte rezerva naţională a BNR şi de ce este periculos ca Parlamentul să umble la ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a agonisit  ca o furnică, la rezerva naţională, 35 miliarde de euro (aur plus valută). Guvernul Boc este greierele care a cheltuit mai mult decât a produs, iar acum se gândeşte să ceară bani de la BNR.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, susţine că Legislativul râvneşte şi la rezerva naţională a Băncii Centrale pentru a-şi putea finanţa deficitul bugetar (decalajul dintre venituri şi cheltuieli).

"Există o iniţiativă legislativă prin care se urmăreşte acoperirea deficitului bugetar cu ajutorul rezervei valutare a Băncii Naţionale", a declarat la Realitatea TV, oficialul, adăugând că o astfel de măsură este imposibilă în condiţiile în care Parlamentul nu va lua şi o altă decizie: ieşirea din Uniunea Europeană.
Vasilescu a mai declarat că “Tratatul Uniunii Europene interzice utilizarea resurselor băncilor centrale pentru finanţarea statelor”. De asemenea, şi reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor Băncii Naţionale nu este în conformitate cu memorandumul de înţelegere dintre autorităţi şi finanţatorii internaţionali. Salariile de la BNR nu sunt finanţate de la bugetul statului ci din fondurile proprii ale instituţiei. 

Comisia Europeană a ameninţat cu procedura de infrigement dacă legea privind reducerea salariilor în BNR nu va fi modificată.

Citeşte şi:

Adrian Vasilescu: Legislativul vrea să ia din rezerva BNR pentru a finanţa deficitul bugetar

Mugur Isărescu: "Vreau să vând cocoșeii de la BNR ca să cumpăr lingouri"

BNR: Reducerea rezervei valutare pentru majorarea veniturilor bugetare încalcă statutul BNR şi Constituţia

Isărescu: Jos mâinile de pe rezerva României!

Cum face BNR bani

Banca centrală face profit din schimburile valutare, exact ca orice altă bancă: cumpără mai ieftin şi vinde mai scump. De exemplu, atunci când se vorbeşte despre “intervenţia BNR în piaţă”, de fapt este vorba de cumpărarea sau vinderea de valută sau lei către sau de la băncile din piaţă.

Atunci când leul se apreciază, BNR cumpără valută din piaţă, iar când euro se scumpeşte, o vinde. Toate aceste “manevre” nu sunt efectuate doar pentru a aduce profit Băncii Centrale, ci pentru a menţine un curs de schimb stabil, ceea ce înseamnă de fapt stabilitatea economică a României. 

Banca Naţională a României a realizat anul trecut un profit brut de 4,6 miliarde lei (aproximativ 1,1 miliarde euro), mult mai mare decât câştigurile însumate ale tuturor băncilor comerciale care au încheiat pe plus în 2009, însă profitul net s-a limitat la 300 de milioane lei, restul de 2,8 miliarde de lei reprezentând datoriile acumulate în anii precedenţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite