Joaquin Almunia: Un Fond Monetar European nu este prioritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenţă
Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenţă

Crearea unui Fond Monetar European, după modelul FMI, care ar putea împrumuta ţările din zona euro aflate în dificultate este o ideea valabilă pe termen lung, dar nu reprezintă o prioritate, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

Potrivit acestuia, priorităţile în acest moment sunt: întărirea şi coordonarea bugetară, rezolvarea crizei greceşti şi repunerea economiei UE pe calea creşterii.

Ideea de a crea un fond destinat acordării de ajutor ţărilor din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare, a venit după ce UE s-a confruntat cu amploarea crizei financiare din Grecia.

De altfel, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, unul din primii responsabili care au evocat această posibilitate, a explicat că un asemenea fond ar putea împrumuta "în ultimă instanţă" lichidităţi de urgenţă ţărilor din zona euro aflate în dificultate financiară, cu penalităţi mai mari.

Pe de altă parte, premierul francez, François Fillon, a punctat încă de miercuri, la Berlin, că doreşte "să evalueze rapid" această opţiune.

De altfel, Almunia, s-a declarat, încă de la investirea sa, împotriva ajutorului statului pentru protejarea companiilor naţionale, apreciind că sunt contrare eforturilor de stimulare a comerţului mondial.

Almunia, fost comisar european pentru Afaceri Economice şi monetare, a preluat funcţia de comisar european pentru Concurenţă de la Neelie Kroes. Aceasta a fortat băncile şi companiile auto care au primit sprijin financiar de la stat să se restructureze şi să-şi reduca operaţiunile, în schimbul aprobării ajutoarelor de stat, informeaza Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite