Italia, mai aproape de colaps decât credem! Întreaga UE, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italienii au protestat în mai multe rnduri faţă de măsurile de austeritate
Italienii au protestat în mai multe rnduri faţă de măsurile de austeritate

În momentul de faţă, Italia nu are practic nicio posibilitate să-şi refinanţeze datoriile în valoare de 300 de miliarde de euro, scadente în 2012. Costurile de împrumut se menţin la peste 7%, cotă nesustenabilă, iar singura soluţie pentru supraîndatoratul stat este contractarea unui împrumut de urgenţă de la FMI, UE şi Banca Mondială, spun analiştii.

Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene aproape că s-au dublat în numai o lună.

Citeşte şi:
Costurile de împrumut ale Italiei ajung la un nivel record

FMI pregăteşte 600 de miliarde de euro pentru Italia

Încă o rundă de austeritate în Italia. FMI neagă zvonurile privind împrumutul de 600 de miliarde de euro

Ori se rezolvă această situaţie, ori Italia intră în incapacitate de plată în următoarele şase luni“, scrie „Business Insider“. Alternativa cu intrarea în incapacitate de plată nu este însă cu adevărat o opţune luată în calcul de factorii de decizie din UE, aşa că rămâne posibilitatea împrumutului de urgenţă, notează jurnaliştii americani.

Eventualul faliment al Italiei ar distruge un număr ridicat de grupuri bancare mari, foarte expuse pe datoria publică a Guvernului de la Roma. Fără îndoială, acest scenariu va însemna reintrarea Uniunii Europene în recesiune şi, ulterior, a întregii economii mondiale, scrie "Business Insider".

Prima soluţie propusă de aceştia este o intervenţie masivă din partea Băncii Centrale Europene, care să cumpere cantităţi uriaşe de obligaţiuni guvernamentale italiene pentru a duce în jos costurile de împrumut. Cum această strategie a început, în ultima lună, să eşueze (în ciuda intervenţiei BCE, dobânzile cerute Italiei au continuat să doboare noi recorduri), BCE ar trebui să aloce sume semnificativ mai mari în acest sens pentru ca planul să funcţioneze.

Nemţii se opun ferm acestei strategii, iar oficialii BCE (în fruntele cu preşedintele instituţiei, Mario Draghi) au declarat în mai multe rânduri că BCE nu poate deveni „creditor de ultimă instanţă“ pentru statele din zona euro.

În acest caz ar putea interveni FMI, scriu jurnaliştii americani. Ieri, publicaţia italiană „La Stampa“ a titrat că Fondul pregăteşte un împrumut în valoare de 600 de miliarde de euro pentru statul italian, însă reprezentanţii FMI au negat astăzi informaţia.

Intervenţia FMI ar „salva“ Italia de pieţe – cel puţin pentru o perioadă. Este o practică obişnuită a Fondului, care oferă astfel de mecanism pentru ţări solvabile, dar care nu reuşesc să obţină finanţare.

Dacă planul ar urma şablonul celorlalte împrumuturi de urgenţă oferite Greciei, Irlandei şi Portugaliei, atunci el ar fi un acord pe trei ani, timp în care FMI şi UE îşi asumă onorarea datoriilor Italiei până când statul recâştigă încrederea investitorilor şi-şi poate efectua singură serviciul datoriei.

Grecia a primit 110 miliarde de euro în acest fel, Irlanda – 85 de miliarde de euro, iar Portugalia – 78 de miliarde de euro. Împrumutul pentru Italia ar trebui însă să fie semnificativ mai mare, în primul rând pentru că, în termeni nominali, statul are datorii mai mari de refinanţat în viitorul apropiat.

Dacă datoria Greciei se ridică la 150% din PIB, în termeni nominali ea nu depăşeşte 370 de miliarde de euro. În acelaşi timp, cea a Italiei nu a depăşit încă 120% din PIB, însă, în termeni nominali, se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de euro.

Grecia, spre exemplu, are nevoie de 130 de miliarde de euro pentru a-şi onora serviciul datoriilor scadente în următorii trei ani. Italia are nevoie de mai mult doar pentru şase luni. Doar în 2012, Italia are de refinanţat datorii în valoare de 300 de miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite