Iranianul de la Floreşti şi godacul vietnamez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranianul de la Floreşti şi godacul vietnamez
Iranianul de la Floreşti şi godacul vietnamez

Reza Taheri şi-a construit o crescătorie de porci „fără colesterol“ pentru clienţii pretenţioşi. Ultima modă de Crăciun este să ai pe masă carne de porc vietnamez. De ce? Pentru că nu are colesterol şi este mai gustos decât godacul autohton.

Pe străzile comunei Floreşti, din judeţul Prahova, localnicii vorbesc despre orătăniile ciudate din bătătura iranianului poreclit Sebi. De fapt, pe venetic îl cheamă Reza Taheri, însă pentru floreşteni este un nume greu de pronunţat. Toată suflarea ştie că Sebi creşte în ogradă nişte porci mai ciudaţi, mici şi negri, care au căutare la „bogaţii de la oraş“.

Iranianul, care s-a stabilit pe Valea Prahovei în 1992, a investit circa 2.000 de euro, în urmă cu patru ani, când a cumpărat primii purcei vietnamezi. Această specie are stratul de grăsime aproape inexistent, iar cunoscătorii spun că şoriciul este puţin mai tare decât la cel autohton.

Carnea lor este mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol. Întreţinerea nu este costisitoare, pentru că pot trăi foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă pentru că porcul vietnamez este vegetarian. „Vietnamezul“ însă nu poate ajunge la 300 de kilograme, ca godacul românesc, ci la cel mult 70 de kilograme.

A început cu câini şi cu păsări de rasă

Iranianul Sebi, îmbrăcat în trening şi cu o şapcă pe cap, s-a românizat aproape complet, de 20 de ani de când a venit în România. Singurul lucru care îl trădează este accentul, care nu i-a dispărut în totalitate. De ce porci vietnamezi?

„Trăim într-o perioadă în care toată lumea vrea să mănânce sănătos“, spune Sebi, mângâind scroafa vietnameză de la care aşteaptă următorii şase şapte purceluşi de pe urma cărora ar putea câştiga până la 1.400 de euro.

Un exemplar adult poate să coste, în viu, chiar şi 1.200 de euro, în timp ce un pui ajunge la cel mult 250 de euro. Reza Taheri a prins gustul creşterii animalelor exotice de la unchiul soţiei sale, Nea Petrică, un celebru crescător de porumbei din Prahova.

Iranianul şi-a cumpărat prima pereche de purcei din Ungaria, de la un târg de animale, acum patru ani. Astăzi, Reza Taheri se poate lăuda cu o minifermă de purcei vietnamezi, pentru că are peste 30 de exemplare şi trei scroafe de prăsilă.

Iranianul spune că e crescător de porci mai mult din pasiune, dar admite că e o pasiune bănoasă. Oricum, veniturile familiei sunt asigurate de o altă afacere cu materiale de construcţii. Ograda lui este o adevărată grădină zoologică, pentru că aici şi-au găsit adăpostul orătănii pe care le vezi numai în cărţile de specialitate. Păuni, găini, curcani şi iepuri gigant şi multe alte animale exotice sunt în curtea iranianului.

Reza Taheri a descoperit România înainte de Revoluţie, însă nu s-a acomodat cu regimul comunist. A plecat în Ungaria, unde a deschis un magazin, dar s-a întors tot în satul românesc ca să crească „porcul ecologic“.

„porcul ecologic“ mănâncă mai puţin

De îngrijirea şi creşterea  „vietnamezilor“ se ocupă şi iranianul, dar şi un veterinar, vecin cu Sebi. O mână de ajutor mai dă prin ogradă şi unchiul Nea Petrică, alături de nepot.

Creşterea purceluşilor vietnamezi este o afacere de familie rentabilă. Cheltuielile nu sunt mari, iar investiţiile se recuperează din primul an. Reza Taheri spune că ai nevoie de cel puţin două scroafe şi un vier pentru a porni la drum. Pe lângă asta trebuie să le construieşti un adăpost cu pavaj din beton pentru curăţenia zilnică.

 Crescătorul susţine că această rasă de porci consumă mai puţină hrană zilnic, comparativ cu cel românesc. „Un godac autohton consumă o găleată de zece litri de mâncare, în timp ce, cu aceeaşi cantitate hrăneşti patru porci vietnamezi“, spune Taheri.

O sută de crescători în România

În prezent, în ţara noastră există cel mult o sută de crescători de porci vietnamezi. Mureşeanul Balla Levente a pornit afacerea în urmă cu doi ani, când avea numai câteva exemplare şi nu se aştepta la profit. Nu-i trecea prin minte că un porc vietnamez, de 20 de kilograme, va ajunge să coste 1.200 de euro.

Monica Gabriela, o altă crescătoare de godaci asiatici, dintr-o comună de le lângă Giurgiu, şi-a cumpărat primele exemplare în primăvară. Spune că aşteaptă prima serie de purceluşi, pe care speră s-o vândă integral. În cazul în care nu reuşeşte, este hotărâtă să-i ţină pe cei rămaşi până când ajung la vârsta maturităţii. 

Cu bani puţini

Investiţia iniţială într-o asemenea „afacere“ este de cel mult 3.000 de euro. Cu aceşti bani cumperi două scroafe şi un vier şi construieşti un adăpost cu pavaj de beton.

Fişa (zoo)tehnică a porcului vietnamez

  • Carnea lor nu conţine colesterol.
  • Consumă foarte puţină mâncare.
  • Sunt ierbivori.
  • Scroafa naşte 6-7 purcei de două ori pe an.
  • Pot fi tinuţi în aer liber.
  • Nu necesită îngrijire medicală.
  • Greutatea maximă este de 60-70 kg.
  • Doar 5% din cererea actuală este asigurată.
  • Se pot importa şi din Ungaria.
  • Ating maturitatea la doi ani şi jumătate.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite