Investiţiile străine au scăzut cu 44%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea activităţii economice şi creşterea riscului de ţară au diminuat substanţial apetitul investitorilor pentru ţările din Centrul şi Estul Europei, cu economii emergente.

Investiţiile au scăzut rapid şi din cauza căderii pieţei imobiliare. Investiţiile străine directe s-au plasat în primele patru luni la 2,055 miliarde de euro, în scădere cu peste 44% faţă de nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2008, de 3,695 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Din totalul investiţiilor aferente primelor patru luni, participaţiile la capital au reprezentat 51,2%, creditele intra-grup 40% şi profitul reinvestit 8,8%, se arată într-un comunicat al BNR.

La finele lunii februarie, investiţiile străine directe au fost de 1,456 miliarde euro, în scădere cu 13,9% faţă de nivelul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2008, de 1,69 miliarde de euro.

Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 9,02 miliarde de euro, în creştere cu 24,5% faţă de 2007, şi au acoperit în proporţie de 53,5% deficitul de cont curent, situat la 16,87 miliarde de euro. Investiţiile străine se menţin la un nivel foarte bun, mai ales datorită menţinerii nivelului relativ constant al transferului de bani în ţară, de către muncitorii care lucrează în străinătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite