Kaspersky: „Internetul nu va fi sigur niciodată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaspersky: „Internetul nu va fi sigur niciodată“
Kaspersky: „Internetul nu va fi sigur niciodată“

Fondatorul producătorului rus de programe antivirus spune că pentru reducerea atacurilor cibernetice utilizatorii ar trebui să se înregistreze la fiecare accesare a internetului. Fondatorul Kaspersky Lab susţine că uşurinţa cu care poţi efectua un atac cibernetic şi lipsa cadrului legislativ sunt principalele cauze ale infracţiunilor virtuale.

Eugene Kaspersky, fondatorul producătorului rus de soluţii de securitate cu acelaşi nume, este ferm convins că internetul nu este sigur. El spune că sunt mulţi bani în mediul online, motiv pentru care atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. Kaspersky susţine că atacurile sunt uşor de pus în aplicare, din punct de vedere tehnic, mai ales că nu există contact fizic cu victima.

Totodată, omul de afaceri rus consideră că diferenţele legislative dintre ţări precum şi posibilitatea păstrării anonimatului şi atacarea din alte state, mult îndepărtate de locaţia victimei, sunt alte motive care aduc profituri.

Atac cibernetic de 248 de milioane de euro

Eugene Kaspersky a dat şi un exemplu despre cât de repede pot hackerii să sustragă date şi mai ales sume importante de bani. Este vorba de încercarea unui grup de a fura aproape 250 de milioane de euro din conturile unei sucursale a băncii japoneze Sumitomo din Londra. Kaspersky povesteşte că hoţii au făcut rost de datele angajaţilor băncii, după care au instalat un key-logger (înregistrator de date).

Apoi, au introdus datele celor care lucrau la serviciul de tranzacţii şi au încercat să iniţieze operaţiunea, însă au completat greşit formularele. Tranzacţia a fost refuzată, iar hoţii s-au întors a doua zi la sediul băncii pentru a recompleta formularele.

Au fost prinşi de poliţie pentru că sistemul de monitorizare al plăţilor trimit un mail de informare despre tranzacţii eşuate în valoare de 225 de milioane de lire sterline (248 de milioane de euro).

Pentru reducerea acestor atacuri, Kaspersky spune că trebuie limitate serviciile disponibile pe internet, adoptarea unor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar mai puţin flexibile, precum şi îmbunătăţirea pregătirii forţelor poliţieneşti.

Fondatorul Kaspersky consideră internetul drept o altă utilitate publică, precum electricitatea sau transporturile. Pentru a beneficia de acestea din urmă, oamenii trebuie să se identifice.

Paşaport pentru internet

Reţelele de utilităţi publice au reguli care trebuie respectate, pe internet însă nu trebuie să te autentifici. Kaspersky spune că anonimatul este cheia şi trebuie oprit, considerând că o posibilă soluţie ar fi introducerea unui paşaport. El a arătat că, în pofida creşterii nivelului de securitate, vor exista mereu „criminali“ informatici profesionişti.

Ca urmare, propune apariţia unui „guvern“ al internetului care să-i oprească pe mulţi dintre aceştia, să reducă mesajele spam sau conţinutul ilegal pe site-uri. În viziunea omului de afaceri rus, „guvernul“ internetului va împiedica şi crima organizată şi ata­curile teroriste. Întrebat când va deveni internetul un loc sigur, Kaspersky a dat un răspuns dezamăgitor: niciodată!

Top producători antivirus

Compania    Cotă piaţă    Venituri 2008

Symantec     22%    2,9 mld. dolari
McAfee    10,9%    1,5 mld. dolari
TrendMicro    7%    938 mil. dolari
IBM    5,1%    693 mil. dolari

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite