Industria dă semne timide de relansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria dă semne timide de relansare
Industria dă semne timide de relansare

În iulie, cifrele de afaceri ale companiilor de producţie au crescut uşor faţă de luna anterioară. Sectoarele producătoare de bunuri intermediare şi cel energetic au ieşit pe plus în luna iulie, pe fondul creşterii uşoare a cererii, arată statisticile oficiale.

Faţă de iunie, cifra de afaceri din industrie a crescut în iulie per total industrie cu 0,2%, după ce în ultimele luni vânzările din acest sector au scăzut vertiginos. Avansul din iulie a fost susţinut de creşterea afacerilor din industria prelucrătoare, cu 0,2%, şi din sectorul extractiv, cu 0,1%.

Pe  marile grupe de activitate, companiile cu profil de producţie au  înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+4,1%), în industria energetică (+3,3%) şi în cea a bunurilor de uz curent (+1,3%). În schimb, industria bunurilor de capital a scăzut cu 6,1%, reiese din datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scăderi pe toată linia la şapte luni

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 17,1%, ca urmare a scăderii cu 17,3% a afacerilor din industria prelucrătoare şi cu 12,4% a celor din sectorul extractiv.

Pe marile grupe de activitate, scăderi importante ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria energetică (-34,2%), cea a bunurilor intermediare (-27,3%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (-22,5%) şi industria bunurilor de uz curent  (-7,9%). Pe de altă parte, industria bunurilor de capital a crescut cu 1,6%.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2008, cifra de afaceri din industrie a fost cu 16,6% mai mică, pe fondul scăderii afacerilor din industria extractivă şi de prelucrare, potrivit datelor INS. Şi în iunie 2009, afacerile din industrie se diminuaseră tot cu 16,6% faţă de aceeaşi lună din 2008.

Industria extractivă, lovită în plin

După primul impact major al crizei asupra economiei româneşti, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în ritm anual, cu 4% în noiembrie 2008, cu 9,3% în decembrie, cu 17,9% în ianuarie, cu 20,7% în februarie, cu 10,6% în martie, cu 18,4% în aprilie şi cu 19,2% în mai. Ultima lună de creştere a fost în octombrie 2008, când afacerile din industrie au urcat cu 7,3% faţă de aceeaşi lună din 2007.

Afacerile din industria extractivă s-au redus în iulie cu 24,1% faţă de aceeaşi lună din 2008, iar din cea prelucrătoare, cu 16,3%, potrivit INS.

Tot mai puţine comenzi noi

Comenzile noi din industrie s-au redus în prima lună din trimestrul III cu 20,9% faţă de iulie 2008, declinul accentuându-se faţă de lunile anterioare, mai ales ca urmare a agravării situaţiei în sectorul bunurilor intermediare, arată datele raportate ieri de INS. În iulie, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au căzut cu 34,6%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 14,5%.

Scăderi mai mici au fost înregistrate la comenzile pentru bunurile de capital (-8,1%) şi cele pentru bunurile de folosinţă îndelungată (-2,5%). Faţă de luna iunie, comenzile noi din industrie au fost mai mici cu 6,9% în iulie. Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate scăderi ale comenzilor noi în industria bunurilor de capital, de 18% şi în industria bunurilor de uz curent, de 5,8%, care nu au putut fi compensate decât parţial de creşterile cu 9,1% ale comenzilor din industria bunurilor intermediare, respectiv de 5,4% ale celor din industria bunurilor de folosinţă îndelungată.

În primele şapte luni din 2009, comenzile noi din industrie s-au redus pe ansamblu cu 21%. Doar comenzile din industria bunurilor de capital au crescut faţă de volumul înregistrat în primele şapte luni din 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite