Guvernul visează cai verzi pe pereţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul visează  cai verzi pe pereţi
Guvernul visează cai verzi pe pereţi

În plină criză, Guvernul anunţă o creştere economică de 0,5% în 2010 şi majorarea „accelerată“ a salariilor mici ale angajaţilor de la stat. În timp ce economia se prăbuşeşte, iar statul se împrumută până peste cap, oficialii de la Palatul Victoria anunţă prognoze cu creşteri spectaculoase pe toată linia.

După amânarea aplicării standardelor de cost până la 1 ianuarie 2010, am aflat marţi de la Guvern că numărul de salariaţi în sistemul bugetar va fi redus cu 326.000 de posturi până în 2015.

La un calcul simplu, asta înseamnă în jur de 65.200 de bugetari pe an, dacă nu punem la socoteală şi anul 2009. Şi nu îl punem la socoteală, fiindcă disponibilizări masive în sistemul public, în acest an, nu pot avea loc în absenţa standardelor de cost şi a normativelor de personal. Vor fi cu siguranţă reduceri în mediul privat şi fără standarde de cost.

Disponibilizări se vor produce şi în agenţiile guvernamentale – aproximativ 9.000 de posturi după socoteala Guvernului – dar şi în companiile din subordinea ministerului Economiei (alte 2.300 de disponibilizări). Normativele de personal se impun la nivelul autorităţilor locale.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, anunţa, la 11 august, că s-a format o comisie care până la 15 august trebuia să finalizeze normativele de personal. 15 august a trecut, iar normativele de personal nu s-au făcut. Pe de altă parte, standardele de cost se aplică serviciilor publice şi servesc descentralizării administrative. Dar şi acestea au fost amânate pentru la anul, după cum anunţa, luni, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Creşteri salariale accelerate

Nu a trecut de tot parfumul ultimei vizite a FMI în România, că Guvernul s-a grăbit să anunţe, din nou, creşteri de salarii. Prim-ministrul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii, Marian Sârbu, au avut marţi o întâlnire de lucru cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor, pentru a discuta pe marginea proiectului legii salarizării unice în sistemul bugetar.

Două veşti bune au fost anunţate: salariile mici din sistemul public vor creşte într-un ritm accelerat până în 2015 şi economia românească va trece pe plus de anul viitor - cu o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,5%.

În cadrul discuţiilor, ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii au prezentat proiectul legii salarizării unice, dar au precizat că actul normativ este „încă în lucru“. „Există astăzi 39 de legi de salarizare în sistemul bugetar. Legea salarizării unice va introduce un sistem unic de salarizare şi va fi o lege corectă“, a declarat premierul Boc.

Nu numai că niciun salariu nu va scădea, potrivit prim-ministrului, dar vor exista şi creşteri „accelerate“. „Niciun salariu aflat în plată nu va scădea prin adoptarea acestui act normativ, dimpotrivă, se vor realiza corecturi în sistem. Angajaţii care se află la baza piramidei salariale vor avea, până în 2015, o perioadă de creştere salarială accelerată“, a afirmat şeful Executivului.

Care va fi creşterea? Potrivit proiectului de act normativ, salariul minim brut va creşte de la 600 de lei, în prezent, la 705 lei anul viitor, urmând să ajungă la 1.100 de lei în 2015. Astfel, în 2011 se va produce o majorare de până la 764 de lei, în 2012 – 845 de lei -, iar în 2013 va creşte la 934 de lei. Salariul minim brut ar urma să atingă, în 2014, nivelul de 1.016 lei.

Acord cu partenerii sociali

În toamna anului trecut, reprezentanţii Guvernului, cei ai sindicatelor şi ai patronatelor au semnat un acord conform căruia salariul minim pe economie va reprezenta, până în 2014, echivalentul a 50% din valoarea salariului mediu pe economie. Astfel, salariul minim va reprezenta 37% din salariul mediu în 2010, raport care va urca la 40% în 2011, 44% în 2012, 47% în 2013, urmând sã ajungã în 2014 la 50%.

Nici salariul mediu brut nu va rămâne prea multă vreme pe loc, spun guvernanţii. Acesta va stagna anul viitor la nivelul din prezent, de 2.199 de lei, dar va creşte ulterior cu până la 56%, urmând să ajungă în 2015 la 3.430 de lei. 
Prim-ministrul a arătat că propunerile şi observaţiile partenerilor sociali vor fi analizate de Ministerul Finanţelor şi de cel al Muncii, urmând ca Executivul „să ia o decizie care să ţină cont de interesul general“.

Legea salarizării unice va fi altfel

Nu este exclus ca forma finală a legii să arate diferit de cea prezentată, marţi, partenerilor sociali. Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind salarizarea unică, potrivit procedurii constituţionale

PIB-ul se va dubla până în 2015

În privinţa creşterii economice, lucrurile par a fi, din nou, stabilite: PIB-ul va ajunge în 2010 la 525,1 miliarde de lei, de la 497,3 miliarde de lei cât va fi în acest an. Deci vorbim despre o creştere de 0,5% pentru anul viitor, cât s-a stabilit şi în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Aşteptările Guvernului sunt ca, până în 2015, PIB-ul să ajungă până la 944,4 miliarde de lei. Trebuie precizat că aşteptările guvernanţilor în privinţa evoluţiei economice nu s-au potrivit deloc cu realitatea, dar nici cu estimările Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). PIB-ul aprobat iniţial pentru 2009 era de 531,25 miliarde de lei, chiar şi peste cel estimat acum pentru 2010, ceea ce arată nivelul de optimism al guvernanţilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite