Firmele, lovite de amânarea bugetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care au proiecte cu statul vor fi cele mai afectate de indecizia guvernanţilor. Autorităţile demonstrează că adoptarea proiectului de buget pe 2010 nu este o prioritate. Firmele vor trebui să-şi încordeze muşchii şi în faţa acestei provocări.

Criza economică şi lipsa de lichidităţi care a venit odată cu aceasta nu este singurul bolovan ce atârnă de gâtul mediului de afaceri. Experţii în fiscalitate spun că într-o perioadă de criză, incertitudinea este extrem de dăunătoare pentru că poate bloca procesul decizional.

Potrivit lui Emilian Duca, consultant fiscal BDO Tax, amânarea aprobării bugetului de stat pentru 2010 este un factor de destabilizare a mediului privat. Acesta spune că un prim efect asupra firmelor îl are orientarea politicii economice viitoare, mai exact dacă aceasta va fi una socială sau una axată pe investiţii.

Alegere dificilă

„Pe de o parte, modul în care va evolua fiscalitatea în următorii ani depinde de priorităţile noii formule guvernamentale. În ipoteza opţiunii între o politică economică «socială» şi una investiţională - mai exact dezvoltarea infrastructurii - implicaţiile asupra veniturilor diverselor companii private sunt majore", este de părere Emilian Duca. Potrivit lui Duca, o creştere a impozitelor este inevitabilă din cauza nereformării sectorului public.

În acest context, este extrem de important nivelul contribuţiilor sociale reflectate în viitorul buget de stat. „Cotele de contribuţii sociale sunt aprobate anual prin legea bugetului asigurărilor de stat, iar deficitul actual al sistemului public de pensii deschide calea nu unei diminuări a cotelor de contribuţii, ci unei majorări a acestora", a precizat expertul fiscal.

Potrivit lui Duca, posibilele modificări ale impozitelor sau contribuţiilor sociale şi incertitudinea susţinerii cursului de schimb sunt aspecte ce trebuie luate în considerare în procesul de bugetare al firmelor pentru 2010. „Acest proces care, de regulă, se încheie în luna noiembrie este întârziat", a adăugat consultantul.

Dependenţă de banii publici

Potrivit Luminiţei Ristea, consultant Nexia, adoptarea cu întârziere a bugetului de stat va bloca sau va amâna proiectele ce depind de bani publici. „Putem spune că avem de-a face cu efectul «bulgărelui de zăpadă», care se rostogoleşte şi cuprinde direct, sau indirect toate companiile", spune Luminiţa Ristea.

În acest context, vor fi afectate companiile de stat beneficiare ale proiectelor publice, fiindcă nu vor putea să-şi plătească partenerii (furnizorii). Aceştia din urmă - societăţile private - riscă să intre în incapacitate de plată sau, în cel mai bun caz, să înregistreze o întârziere a plăţilor către alţi parteneri, către salariaţi, inclusiv către buget, adică impozite, taxe sau contribuţii.

Vor fi afectaţi şi salariaţii angrenaţi în aceste proiecte prin neplata la timp a salariilor şi a contribuţiilor. „Indirect, vor fi afectate şi celelalte firme care nu au contract direct cu statul, fiindcă ele intră în legături de afaceri cu societăţile private care au contracte cu statul", spune reprezentanta Nexia.

La rândul său, avocatul Gabriel Biriş afirmă că amânarea adoptării proiectului de buget pe 2010 are efecte mai ales asupra firmelor care derulează lucrări cu statul, fiindcă achiziţiile publice sunt blocate, la fel şi cererea de bunuri şi servicii.

Construcţiile, în derivă

Potrivit preşedintelui ARACO, Laurenţiu Plosceanu, 70-75% din firmele din domeniul construcţiilor derulează afaceri cu statul. Acesta spune că sectorul este în derivă, iar banii publici vor veni cu o şi mai mare întârziere decât până acum.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite