FMI: În 2011 există riscul să crească preţurile alimentelor şi energiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI anticipează şi pentru 2011 riscuri de creştere a preţurilor pentru alimente şi energie în România. Potrivit experţilor fondului, aceşte majorări vor fi rezultatul unei eventuale "revitalizări" a preţurilor mărfurilor pe plan mondial.

În plus, continuarea deprecierii monedei naţionale ar pune o presiune suplimentară pe rata inflaţiei, drept consecinţă a măririi preţurilor de consum.

Mai citeşte şi:

BNR a ratat şi în 2010 ţinta de inflaţie: rata anuală a fost de 7,96%, combustibilii s-au scumpit cu peste 15%
Românii şi cartoful

 "Continuarea revitalizării preţurilor mărfurilor pe plan mondial ar putea creşte preţurile la alimente şi energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a creşte preţurile administrate, ca parte a unui proces de ajustare mai agresiv în anumite întreprinderi publice ar putea, de asemenea, să genereze presiuni asupra preţurilor de consum", se arată într-un raport al FMI.

Pe parcursul anului trecut, moneda naţională a fost mai puternică în prima parte a anului, dar s-a depreciat uşor în a doua jumătate, până la un nivel al cursului mediu de 4,2925 lei/euro. Deprecierea leului are impact direct asupra creşterii preţurilor pentru anumite servicii, cum ar fi telefonia mobilă, ale căror tarife sunt calculate în euro.

Pe de altă parte, FMI atrage atenţia că efectele de runda a doua ca urmare a majorării TVA ar putea fi mai mici decât cele proiectate, astfel că este propabilă încadrarea inflaţiei în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, 2-4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite