Comisia Europeană ne trage de urechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a reproşat României că se abate de la prevederile Tratatului de aderare în privinţa pieţelor de electricitate şi gaze, întrucât autorităţile de la Bucureşti nu au mai trimis de doi ani la Bruxelles informaţii despre modul de reglementare a acestor sectoare, a spus Petru Lificiu, preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, este vorba de menţinerea tarifelor reglementate pentru unii consumatori non casnici. „Dacă s-ar renunţa la reglementarea non casnicilor, ar apărea creşteri mari de preţ la produse şi servicii, iar aceste majorări ar fi suportate tot de populaţie.

Nu-i putem lăsa pe consumatorii non casnici din România la mâna pieţei europene. Statul trebuie să intervină acolo unde economia de piaţă eşuează“, a afirmat şeful ANRE.

Termen de două luni pentru explicaţii

Lificiu a mai spus că are la dispoziţie două luni pentru a explica acest lucru Comisiei Europene. Mai mult, Executivul de la Bruxelles a imputat României că nu a publicat capacităţile disponibile de transport al electricităţii şi gazelor, ce trebuie alocate prin licitaţii, însă Lificiu susţine că şi aceasta este doar o problemă de comunicare. Aceeaşi avertizare a fost formulată pentru alte 24 de state comunitare.

Pieţele de electricitate şi gaze din România au fost complet liberalizate la 1 iulie 2007, ceea ce înseamnă că toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, îşi pot schimba furnizorul şi pot negocia preţul pe care îl vor plăti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite