Două treimi dintre români vor să muncească şi după vârsta pensionării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% dintre români ş-ar dori să muncească şi după vârsta pensionării arată un studiu realizat de Aviva. Cu toate că 63% declară că nu vor avea suficienţi bani atunci când se vor pensiona, doar 27% din populaţie apelează la servicii financiare de economisire pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai la pensionare.

"Dacă luăm în considerare perioada medie de viaţă a unei persoane adulte din România, 70% din acest timp este petrecut muncind, iar 30% corespunde vârstei de pensionare. Pentru a ne asigura că la pensie beneficiem de acelaşi standard de viaţă similar perioadei active, trebuie să economisim aproximativ 30% din salariul actual", a declarat directorul general al Aviva România, Shah Rouf.

El a subliniat că acest lucru nu este uşor pentru majoritatea românilor, însă procentul de 2% provenit din pensia privată obligatorie (chiar şi un maxim de 6%) adăugat la pensia oferită de stat – ca nivel de bază pentru pensionare – nu va cumula cei 30% necesari unui standard ridicat de viaţă la pensionare.

 "Acest lucru se poate realiza fie prin deţinerea unei pensii facultative, fie a unei asigurări de viaţă cu componentă de economisire pe termen lung", a adăugat Rouf.

Neîncrederea românilor în sistemul de stat de pensii este mai mare decât a celorlalţi europeni. Mai multe de 80% consideră că statul este obligat să le asigure un trai decent după pensionare, dar în fapt mai mult de jumătate sunt convinşi că nu va fi aşa.

Ardelenii cei mai reticenţi contribuabili

În această privinţă, cei mai mulţi neîncrezători  sunt cei care stau în  Ardeal şi în Banat-Crişana-Maramureş. 65% şi respectiv 67% declară că în mod sigur că statul nu le va acoperi cheltuielile zilnice la pensie. Bucureştenii sunt cei mai încrezători, procentul celor care şi-au exprimat neîncrederea este de doar 35% .

Studiul Consumer Attitudes to Savings a fost realizat de Henley Centre Headlight Vision împreună cu Aviva plc în 2008, în  România, Franţa, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia şi Turcia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite