Deficitul de cont curent al României va fi de 5% în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră va înregistra, în acest an, un deficit de cont curent de 5% din PIB, şi nu de 8% cât s-a estimat anterior, potrivit unei prognoze publicate, marţi, de analiştii Bank of America Securities-Merrill Lynch. Ultimele evaluări ale BNR se încadrează în acelaşi registru şi arată că anul 2009 ar putea aduce “deficite gemene”, situaţie ce va fi percepută negativ de agenţiile de rating.

O ajustare bruscă a deficitului de cont curent, ceea ce se produce de la începutul anului, şi o majorare a deficitului bugetar ar putea duce la apariţia unor “deficite gemene”, în care ambele dezechilibre au valori similare. “Această situaţie va fi percepută negativ de agenţiile de rating”, a declarat, marţi, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de NewsIn.

Estimările BNR sunt şi ele în scădere, în condiţiile în care prognoza iniţială arăta că deficitul de cont curent se va plasa în jurul valorii de 7% în acest an. "Sectorul privat a făcut o ajustare de 4,2 puncte procentuale în 2008 pe contul curent şi poate efectua în continuare o corecţie cu 4,8-5 puncte procentuale în 2009”, a spus Croitoru.

“Corectarea deficitului extern făcută de sectorul privat, fără un efort din partea sectorului public şi fără a avea o convergenţă reală cu Uniunea Europeană, aduce riscul apariţiei deficitelor gemene, ceea ce înseamnă că avem nevoie de menţinerea deficitului bugetar sub limita stabilită, de 4,6% din PIB pentru acest an", a adăugat reprezentantul BNR.

Analiştii Merrill Lynch atenţionează şi ei asupra celor două deficite, chiar dacă au coborât estimările pentru cel bugetar. "Deficitele fiscale şi externe în creştere rămân principalele probleme ale României, dar aplicarea programului fiscal şi recesiunea economică ar trebui să ducă la diminuarea deficitului fiscal al României în 2009 şi 2010. După acordul cu FMI, ne-am revizuit în scădere prognoza privind deficitul fiscal în 2009 la 4,6% din PIB de la 7,5% din PIB, cât estimam anterior”, mai arată raportul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite