Criza loveşte şi în Africa. Marocul, grav afectat de problemele economice din Spania şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele financiare ale Marocului au generat ample proteste de stradă
Problemele financiare ale Marocului au generat ample proteste de stradă

Inflaţia în creştere, avansul economic tot mai slab şi seceta au lovit economia fragilă a Marocului. Statul, care se luptă să se ţină pe picioarele sale, este, de asemenea, grav afectat de problemele economice din Franţa şi Spania, principalii doi parteneri comerciali, potrivit ediţiei în limba engleză a „Hurriyet Daily News”.

Noul guvern al marocului se confruntă cu grave probleme economice, prinşi între creşterea preţurilor şi încetinirea avansului economic, dar şi cu o secetă care a afectat puternic agricultura ţării.

În plus, Marocul, cu o populaţie de 33 de milioane de locuitori, încearcă să facă faţă şomajului ridicat, care a generat mai multe tulburări soaciale, cum este cazul recent al revoltelor din oraşul Taza.

Banca Naţională a Marocului a redus săptămâna trecută estimarea de creştere economică la 3% pentru acest an, faţă de 4,8% în 2011. „Această rată de creştere este rezultatul situaţiei economice internaţionale şi a încetinirii economice în ţările – parteneri comerciali, inclusiv în Uniunea Europeană”, a declarat Nizar Baraka, ministrul de Finanaţe al statului. El a atras chiar atenţia asupra faptului că bugetul ţării ar trebui revizuit în contextul noilor parametri.

Situaţia economică a Marocului se explică şi prin faptul că Franţa şi Spania, principalii săi parteneri comerciali, trec printr-o perioadă dificilă în contextul crizei datoriilor de stat.

Atragerea de investiţii străine se dovedeşte a fi, de asemenea, o provocare atât pentru UE, cât şi pentru ţările din Golf, pe fondul incertitudinii economice globale.

Deficitul bugetar al Marocului a ajuns anul trecut la 6% din PIB, nivel record, pe fondul subvenţiilor în creştere, în special la produsele alimentere, în urma deciziei guvernului care a încercat să dezamorseze o mişcare de protest inspirată de primăvara arabă.

Un nou guvern a preluat la sfârşitul anului trecut conducerea, iar acum încearcă să lupte cu problemele financiare ale statului.

„Guvernul a fost cuprins de dimensiunea problemei. Iar euforia campaniei electorale a dat naştere la aşteptări pe scară largă. Acum, ei trebuie să plătească preţul”
, a spus economistul Driss Benali .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite