Consumul redus afectează importurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea monedei naţionale, încetinirea ritmului de creditare şi reducerea investiţiilor au redus deficitul de cont curent. Comerţul exterior a revenit la nivelul anului 2006, ceea ce permite ca deficitul de cont curent să fie acoperit integral de investiţiile străine.

Dacă până anul trecut, viteza cu care creştea deficitul de cont curent reprezenta o problemă majoră a economiei româneşti, în prezent problema o reprezintă scăderea prea rapidă a acestuia. În primele patru luni din acest an, deficitul contului curent a scăzut cu 79% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Corecţia este mai puţin accentuată faţă de valoarea înregistrată în primul trimestru al anului, când s-a cifrat la 82%, conform datelor comunicate de Banca Naţională.

Reducerea deficitului de cont curent se datorează în cea mai mare măsură deficitului balanţei de plăţi, adică a diferenţei dintre exporturi şi importuri, care a scăzut cu 66,5% în raport cu perioada ianuarie-aprilie 2008.

Această diminuare a excedentului comercial ar fi reprezentat un fapt pozitiv, dacă s-ar fi bazat pe creşterea exporturilor de bunuri şi servicii, în detrimentul importurilor. În realitate, exporturile au scăzut semnificativ, cu 20%, însă mai încet decât exporturile, care s-au redus cu 36%. Această evoluţie reflectă reducerea cererii interne şi implicit a consumului.

Deficitul de cont curent ar putea fi de 5% din PIB

Partea bună este că, în prezent, deficitul contului curent a fost finanţat integral prin investiţii străine, care s-au ridicat la 2,06 miliarde de euro, faţă de numai 66% în perioada corespunzătoare din 2008, când s-au cifrat la 3,7 miliarde de euro.

Faţă de anul trecut, când la nivelul întregului an, deficitul a fost de 12,3%, în acest an s-ar putea să fie mult mai redus. În ultima prognoză publicată de analiştii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch, se arată că deficitul de cont curent al României va fi în acest an de 5% din PIB, în scădere puternică faţă de estimarea anterioară de 8%.

Pentru 2010, prognoza indică o reducere a acestui deficit la 4,1%, comparativ cu 6,5% cât fusese anunţat anterior.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara în urmă cu puţin timp că se aşteaptă şi el la o reducere mai accentuată decât anticipa. „Deficitul de cont curent ar putea fi de 7% din PIB şi deşi poate părea incredibil, putem ajunge şi la valori sub acest nivel“, a specificat Croitoru.

Turismul internaţional a intrat pe deficit

O contribuţie majoră în sensul echilibrării balanţei de plăţi o are scăderea importurilor de autovehicule, în paralel cu majorarea exporturilor.

Dacia, care a ajuns să vândă de patru ori mai mult pe pieţele externe decât la intern, reprezintă o situaţie exemplificatoare în acest sens. În primele patru luni din 2009, valoarea importurilor de maşini şi echipamente de transport s-au redus cu peste 2,5 miliarde de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În schimb serviciile de turism-călătorii au înregistrat un deficit de 87 milioane de euro în perioada analizată din acest an, faţă de un excedent de 44 de milioane de euro în perioada ianuari-aprilie 2008.

Cauza o reprezintă scăderea cu peste 25% a veniturilor provenite de la turiştii străini şi uşoara creştere a cheltuielilor românilor ce au ales să-şi petreacă vacanţele în străinătate.

În perioada ianuarie – aprilie, este vorba în principal de călătoriile de afaceri, fapt evidenţiat de scăderea drastică a gradului de ocupare a hotelurilor din Bucureşti şi alte centre comerciale importante din ţară. Perioada estivală se află de abia la început, şi ar putea să mai echilibreze actuala situaţie.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite