Consumatorii de energie, captivi pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană ar putea sancţiona România pentru păstrarea tarifelor reglementate la toţi consumatorii finali, nu doar la cei noncasnici. Oficialii ANRE spun că tarifele reglementate la electricitate şi gaze nu pot fi eliminate în 2010, aşa cum se dorea până acum.

Avertizarea transmisă de Comisia Europeană săptămâna trecută privind piaţa de electricitate şi gaze din România aduce în prim plan probleme care trenează pe această piaţă de mai mulţi ani.

Sectorul a fost complet liberalizat încă de la 1 iulie 2007, când activităţile de distribuţie şi furnizare s-au separat, moment din care fiecare consumator îşi poate alege orice furnizor de gaze şi energie. În practică, însă, niciun casnic nu şi-a schimbat furnizorul.

 „Comisia Europeană a fost foarte blândă cu noi de această dată, ridicând doar problema reglementării pentru consumatorii noncasnici. România s-a angajat în faţa forului european să nu mai stabilească niciun fel de preţ pentru consumatori şi producători încă din 2007“, a declarat, pentru „Adevărul“, Jean Constantinescu, fost preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE).

Negocieri cu Comisia Europeană

De altfel, reprezentanţii ­ANRE au declarat, de-a lungul timpului, că vor elimina tarifele reglementate în 2010. Chiar şi toamna trecută avansau acest termen, odată cu demararea unei campanii de conştientizare a consumatorilor, prin care aceştia erau informaţi că pot negocia cu alţi furnizori.

Oficialii ANRE recunosc că există discuţii ample la nivelul Comisiei Europene privind necesitatea eliminării tarifelor reglementate pentru toţi consumatorii. „Comisia ar vrea acest lucru întrucât, din moment ce există preţuri impuse, nu se poate pune problema unui sector liberalizat şi a unei pieţe unice. Însă va mai dura câţiva ani, nu suntem pregătiţi să luăm această măsură din 2010“, ne-au precizat surse din ANRE.

O piedică în acest sens este preţul mare pe care îl pretind furnizorii când vine vorba de alimentarea consumatorilor casnici, din cauza consumului redus al acestora. Singura soluţie ca utilizatorii să câştige la preţ este gruparea lor în asociaţii de câteva sute sau mii de utilizatori.

De asemenea, o altă barieră este lipsa banilor la bugetul de stat pentru introducerea unor ajutoare directe pentru cei cu venituri mici, care să suplinească tarifele sociale.

În prezent, diferenţa dintre tariful social şi cel standard este suportată de restul consumatorilor. Conform ANRE, este nevoie de circa 150 de milioane de euro pentru acordarea unor ajutoare directe celor trei milioane de consumatori cu tarife sociale, din totalul de opt milioane de casnici.

Miză politică

Specialiştii din domeniu arată că modul în care este reglementată piaţa în prezent este în defavoarea consumatorului. „Aceste preţuri artificiale nu doar distorsionează piaţa, ci şi creează găuri în sistemul energetic. În momentul când Executivul european ne va cere să renunţăm la reglementarea pentru consumatori, vom suferi cu toţii un şoc al preţurilor“, a mai spus Constantinescu.

Potrivit acestuia, România şi Bulgaria sunt singurele ţări din UE unde există o instituţie de stat care decide tarifele. „În rest, furnizorii sunt cei care stabilesc preţul şi se bat în oferte pentru a mai câştiga un consumator casnic. Într-adevăr, mulţi consumatori şi-au păstrat furnizorul, dar asta nu înseamnă că preţurile sunt reglementate, aşa cum invocă cei din ANRE”, a mai spus Constantinescu.

Mai mult, acesta consideră că eliminarea tarifelor se poate realiza într-un an sau doi. „Se întârzie deliberat, pentru că acest mecanism are o puternică încărcătură politică”, susţine Jean Constantinescu. Acesta a subliniat că ANRE trebuie să iasă din zona reglementării preţurilor şi să intre în cea a supravegherii pieţei, aşa cum fac instituţiile de profil din ţările europene.

În prezent, gradul de deschidere a pieţei de electricitate este de doar 41%, iar, în cazul gazelor, de 46%, ceea ce ar putea ridica mari probleme în faţa Comisiei Europene privind implementarea conceptului de piaţă liberă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite