Comuna „Pepsi“, ţinta investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna „Pepsi“,  ţinta investitorilor
Comuna „Pepsi“, ţinta investitorilor

Localitatea Dragomireşti poate deveni „Jucu de Ilfov“. După ce Pepsi a început construcţia fabricii, mai multe companii mari au cumpărat terenuri în zonă.Platforma industrială de la ieşirea din cartierul Militari va fi plină de fabrici în următorii ani, după ce UE a interzis existenţa unităţilor de producţie în interiorul oraşelor.

Până în urmă cu câţiva ani, comuna Dragomireşti, formată din satele Dragomireşti Vale şi Dragomireşti Deal, era o localitate liniştită din judeţul Ilfov. Apropierea de Capitală şi amplasarea strategică între şoseaua de centură şi autostrada Bucureşti-Piteşti i-au atras pe investitori care şi-au deschis în zonă hipermarketuri (n.red. - Carrefour, Arabesque şi Praktiker), depozite şi fabrici.

Citiţi şi:


La ieşirea din comună, în spatele magazinului Carrefour de pe autostradă, se dezvoltă un adevărat parc industrial care, dacă firmele îşi vor păstra promisiunea de a-şi amplasa unităţile de producţie de acolo, are şansele ca în următorii ani să devină la fel de dezvoltat ca şi cel de la Jucu, unde finlandezii de la Nokia au construit o fabrică de telefoane mobile.

Pe platforma de la Dragomireşti sunt prezente depozitele şi centrele logistice ale unor firme foarte importante, precum Cefin, Cafea Fortuna, Cefin, Portland, Polo Occidentale, Gerola Prodinvest şi, mai nou, gigantul american Pepsi, care a construit cea mai mare fabrică a companiei din Europa.

Turbomecanica vine la Dragomireşti

Cei de la Pepsi au început să tatoneze terenul şi să se intereseze de construcţia unei fabrici în urmă cu doi ani. Tot atunci au cumpărat de la mai multe persoane un lot de 80.000 de metri pătraţi, pe care au început construcţia unei fabrici de 30.000 de metri pătraţi ce va fi inaugurată marţi, 1 septembrie.

După Pepsi Americas au mai cumpărat teren la Dragomireşti şi alte companii. Cele mai multe detalii despre investitorii care vizează localitatea ilfoveană le-am aflat de la Primărie. „Acum un an şi jumătate, Turbomecanica (n. red. - producător de motoare pentru industria aeronautică) a cumpărat 30.000 de metri pătraţi în parcul industrial din comuna noastră pentru a-şi reloca fabrica. Deocamdată totul este în stadiu de proiect“, ne-a declarat Gheorghe Socol, primarul localităţii.

De asemenea, localnicii spun că şi compania Ascensorul, specializată în proiectarea şi în fabricarea de lifturi, a cumpărat pământ în Dragomireşti. „Mi-au zis mie nişte vecini că au vândut la Ascensorul acum vreun an şi ceva un teren mai mare pentru că vor să se mute în Dragomireşti“, a punctat un localnic.

Venirea celor de la Pepsi Americas în comuna Dragomireşti va creşte semnificativ bugetul local, întrucât compania producătoare de băuturi va plăti impozitul la primăria din localitate, spune edilul-şef. „Vineri, 28 august, se va face recepţia finală şi se va şti valoarea imobilului Pepsi pentru care vom încasa impozitul“, afirmă primarul. „Dragomireşti va compensa în următorii ani toată platforma industrială din cartierul Militari, deoarece UE interzice existenţa fabricilor în interiorul oraşelor“, a completat primarul.

Potrivit localnicilor, până să apară criza economică, Dragomireşti era la mare căutare pentru construcţia de vile. „Până anul trecut, terenul se vindea cu 30-40 de euro metrul pătrat. Acum nu mai cumpără nimeni nici cu opt euro“, spune o localnică.

Deocamdată e depozit

Parcul industrial unde se află şi fabrica Pepsi nu este unul modern, iar infrastructura lasă mult de dorit: drumuri neasfaltate, prăfuite, pline de gropi şi de apă. Fabrica este o clădire foarte mare, vopsită în alb şi în albastru, nebrenduită. „Până acum câteva zile a fost o siglă mare cu Pepsi, dar au dat-o jos, că au zis că or să pună alta mai mare şi mai modernă“, ne spune o femeie care trecea prin vecinătatea unităţii.

În curtea fabricii erau peste zece TIR-uri care aşteptau să fie încărcate, iar în afara incintei, într-o zonă plină de praf şi neasfaltatată, alte opt TIR-uri aşteptau de zor să intre în incinta fabricii. „De trei săptămâni au închis depozitele închiriate din Berceni şi de la Jilava şi au mutat toată depozitarea aici. Non-stop, TIR-urile lor transportă aici navetele de la fabrica din Bucureşti, pe care noi le încărcăm şi le ducem mai departe în ţară“, ne-a declarat şoferul unui autocamion.

Un alt şofer a completat că Pepsi nu deţine decât zece TIR-uri cu care transferă băuturile din Bucureşti la noul sediu, motiv pentru care livrarea de marfă este îngreunată. „Ieri-seară erau aici 40 de TIR-uri care aşteptau să încarce. Eu sunt aici de aproape 24 de ore şi nu am rezolvat treaba ca să duc marfa la Braşov“, spune TIR-istul. Un alt coleg de-al său şi-a exprimat nemulţumirea asupra parcării. „Nu e bine deloc aici. Stăm şi aşteptăm ore întregi în praf, în aglomeraţie, în soare şi nu ne dau nici măcar o sticlă de apă“, a conchis şoferul.

Preţuri în scădere

Anul trecut, un metru pătrat de teren în localitatea Dragomireşti se vindea cu aproximativ 40 de euro, potrivit localnicilor. În prezent, pământul se vinde cu 8-10 euro metrul pătrat, un motiv în plus pentru ca firmele să investească în această zonă.

Localnicii au trimis CV-uri

image

Vestea că o companie atât de importantă precum Pepsi îşi va deschide o fabrică la ei în sat i-a bucurat foarte mult pe locuitorii Dragomireştiului, unii dintre ei afirmând cu mâna pe inimă că şi-ar dori să lucreze pentru producătorul de băuturi răcoritoare. Vor să lucreze, dar nu oricum.

„Eu îmi doresc să mă angajez la Pepsi, să muncesc la fabrică. Chiar vreau, dar nu oricum. Adică pe un salariu de cinci milioane nu mă duc. Trebuie să ştim exact condiţiile de angajare: dacă ne dau bonuri de masă, dacă vom lucra 12 cu 24 de ore...“, spune Anghel Neagu, un bărbat care locuieşte în apropierea Pepsi.

La rândul lui, un alt localnic s-a arătat nemulţumit de faptul că Pepsi nu i-a informat pe săteni dacă va face sau nu angajări. „Eu sunt şomer şi vreau să muncesc la ei. Trebuiau să pună măcar în centru un afiş, ceva, să facă publicitate“, spune Dumitru Alexandru. Edilul din localitate ne-a spus că, potrivit unor zvonuri, în prima fază, Pepsi Americas va angaja aproximativ 150 de oameni la noua fabrică. „Şi de la noi din localitate au trimis foarte mulţi oameni CV-uri la sediul Pepsi Americas de pe Şoseaua Viilor“, afirmă edilul.

Pe de altă parte, locuitorii spun că Pepsi nu le-a dat încă niciun răspuns la cererea lor de angajare. „Am mai multe vecine care au trimis CV-uri la Pepsi acum două luni, dar nu au primit niciun răspuns“, declară Florentina Marin. Cu toate acestea, localnicii nu se lasă şi vor să organizeze un fel de „Poiana lui Iocan“, unde se vor sfătui cum să facă să lucreze la cea mai mare fabrică Pepsi din Europa. „O să ne strângem într-o sâmbătă mai mulţi oameni şi vom merge cu toţii la Pepsi să le spunem că vrem să muncim la ei“, afirmă, răspicat, Anghel Neagu.

Angajaţi mai puţini

Pepsi Americas avea anul trecut 1.073 de angajaţi, cu 128 mai puţini decât în anul anterior, potrivit Ministerului de Finanţe. Pe site-ul www.ejobs.ro, compania are doar un anunţ de angajare pentru un post de casier la un centru logistic din Arad.

Ce se întâmplă cu vechea fabrică din Bucureşti?

image

Pepsi are în România două unităţi de producţie  Foto: Mediafax



Pepsi Americas, care a cumpărat în anul 2007 compania Quadrant-Amroq Beverages, producătorul brandurilor Pepsi în România, deţine în ţara noastră două fabrici: una de băuturi răcoritoare în Bucureşti şi una de apă minerală la Covasna. Producţia din Bucureşti va fi relocată treptat în noua fabrică din Dragomireşti.

Oficialii Pepsi nu ne-au lămurit exact asupra a ceea ce se va întâmpla cu terenul din Şoseaua Viilor, amplasat aproape de centru, în vecinătatea Autogării Filaret. Anul trecut, Mike Holmes, directorul general al Pepsi Americas, declara că unitatea din capitală va fi transformată în depozite după ce producţia va fi transferată integral la Dragomireşti.

În piaţă însă, circulă cu totul alte variante. „Am auzit că foştii proprietari ai terenului unde este amplasată Autogara Filaret ar fi câştigat în instanţă terenul unde este şi fabrica Pepsi şi că producătorul va pleca definitiv de acolo“, ne-a declarat unul dintre şoferii de pe platforma industrială Dragomireşti.

Pe holurile Primăriei însă se aud alte zvonuri, cum că Pepsi Americas va demola fabrica de pe Şoseaua Viilor, va vinde terenul, iar acolo se va construi un complex rezidenţial sau un centru comercial.Terenul de lângă Autogara Filaret are aproximativ 22.000 de metri pătraţi. Conform analiştilor imobiliari, un metru pătrat de pământ costă în acea zonă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de indicatorii urbanistici.

Investiţie masivă în producţie

Pepsi Americas, al doilea producător intern de băuturi răcoritoare, a investit în noua fabrică aproximativ 150 de milioane de euro, potrivit oficialilor companiei. Fabrica din judeţul Ilfov va fi deschisă în trei faze, în funcţie de instalarea liniilor de producţie. În prima etapă vor fi inaugurate primele linii de producţie de băuturi răcoritoare carbogazoase, iar în a doua fază, care se va concretiza până la începutul anului 2010, vor fi aduse linii de producţie care deja sunt în funcţiune de la fabrica de pe Şoseaua Viilor.

În ultima etapă, compania va extinde spaţiile de depozitare şi pe cele auxiliare ale noii fabrici. Pepsi Americas, deţinătorul brandurilor Pepsi, Mirinda, 7Up, Lipton şi Prigat, va produce în fabrica din Ilfov şi băuturi necarbonatate, importate, în prezent, din Cehia, potrivit reprezentanţilor firmei. Este posibil ca o bună parte din producţia de la Dragomireşti să fie destinată exportului.Compania produce în România în jur de 80 de milioane de navete de băuturi pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite