Celularul, pasiunea arzătoare a românului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică nu pare să fi redus bugetele destinate convorbirilor, întrucât România este una dintre pieţele cu cea mai spectaculoasă evoluţie în industria de telecomunicaţii.Rata de penetrare a telefoniei mobile în România a fost anul trecut de 133%, ceea ce înseamnă 28,5 milioane de cartele SIM.

În România, telefonia mobilă a fost mereu „asul din mânecă“ pentru operatorii de telecomunicaţii. Acest tip de serviciu s-a bucurat de o adopţie pe scară largă, fie că vorbim de apeluri vocale sau de internetul pe telefonul mobil.

Cel puţin, aceasta este concluzia studiului realizat de compania Voxline Communication, specializată în marketing mobil şi aplicaţii pentru reţele de telefonie. Ţara noastră a fost inclusă în lista celor 60 de ţări importante, din prisma pieţei de telefonie mobilă, într-un clasament condus de Japonia, Coreea de Sud şi Italia.

Un SMS pe zi

La noi, rata de penetrare a telefoniei mobile a fost de 133%, ceea ce reprezintă peste 28 de milioane de cartele SIM, peste media din Europa de Est. Dintre acestea, 24,5 milioane sunt cartele active. Potrivit studiului, în România există aproximativ 16 milioane de utilizatori unici ai serviciilor GSM. Estimarea confirmă absorbţia telefoniei mobile de către majoritatea populaţiei, la vârsta de opt-nouă ani, dar şi pe segmentul populaţiei în vârstă.

Practic, operatorii mobili au informaţii demografice pentru mai puţine persoane decât cei 40% care folosesc abonamente. Asta pentru că fiecare abonat persoană fizică poate avea două abonamente la operatori diferiţi şi figurează cu 1,3 cartele SIM alocate.

Altfel spus, totalul abonaţilor persoane fizice este de 5,1 milioane, mai puţin de o treime din cel al utilizatorilor unici.
La nivel global, în 2008, au fost trimise 3.600 de miliarde de SMS-uri, dintre care peste 4,3 miliarde de către români. Asta înseamnă că ne apropiem de o medie de un SMS pe zi trimis de fiecare utilizator unic, faţă de o medie de trei/zi în Europa.

Internetul mobil,noua modă

Traficul de mesaje scrise la noi a avut o dinamică spectaculoasă, fiind aproape dublu în prezent, faţă de 2006, când s-au trimis peste două miliarde de SMS-uri. La polul opus se situează mesajele ultimedia (MMS), 2008 fiind un an în care românii au abandonat acest serviciu: numai 13 milioane deMMS-uri faţă de 28,5 milioane în 2007.

Internetul mobil pare a fi „marea lovitură“ pentru operatorii GSM şi în România, nu doar la nivel global. Şi asta pentru că avem 2,74 milioane de conexiuni de internet mobil active, alături de 2,51 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă, la puncte fixe. La nivel global, 2008 a fost primul an când numărul de utilizatori care au accesat internetul de pe mobil a fost mai mare decât de pe un calculator: 1,06 miliarde, comparativ cu 0,91 miliarde în 2006.

În ceea ce priveşte potenţialul de creştere a gradului de utilizare a internetului mobil în România, el este foarte mare dacă ne uităm la la ponderea de 25% din totalul utilizatorilor, înregistrată la nivel global, faţă de 11% cât reprzintă valoarea calculată de Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANCOM). Iar cele 400 de milioane de afişări ale paginilor livrate în primele trei luni ale acestui an reprezintă un argument în plus.

Telefonia mobilă în cifre

România – în top 60 state importante prin prisma reţelei GSM.

28,5 milioane de cartele SIM comercializate în 2008 în România.

3.600 de miliarde de SMS-uri trimise la nivel mondial în 2008.

4,3 miliarde de mesaje scrise trimise de români anul trecut.

O medie de un SMS pe zi trimis de un utilizator unic în România.

2,74 milioane de cone-xiuni de internet mobil active în anul 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite