Cele mai negre pieţe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pâinea şi alcoolul conduc topul pieţelor nefiscalizate, fiecare cu câte o pondere de 60% din totalul afacerilor respective. Evaziunea fiscală nu a scăzut în ultimul an, în ciuda măsurilor anunţate de Guvern. Din contră, spun liderii patronatelor, statul pierde enorm din cauza taxelor neplătite.

În timp ce oficialii anunţă reducerea economiei negre, ca efect al măsurilor luate de Guvern la presiunea Fondului Monetar Internaţional, reprezentanţii patronatelor direct afectate de acest fenomen spun că nici vorbă de vreo îmbunătăţire a situaţiei. Ba din contră, sunt sectoare - în special în industria alimentară - în care piaţa nefiscalizată a avansat cu câteva procente în 2010 şi creşte în continuare, după cum au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii principalelor patronate.

Majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) este una dintre cauze, alături de creşterea inflaţiei cumulată cu scăderea salariilor. Faptul că statul pierde sume consistente la buget din taxe şi impozite neîncasate se vede şi în scăderea ponderii impozitelor nete pe produs, de la 11,2% din produsul intern brut (PIB) în 2009 la aproximativ 10% din PIB în 2010, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Jumătate din piaţa alimentară este neagră

Industria de panificaţie este unul din sectoarele economiei în care evaziunea atinge cote-record, de 60% din totalul pieţei de aproximativ 1,25 miliarde de euro pe an. Doar alcoolul o mai egalează din acest punct de vedere, ca pondere. Cele două sectoare sunt de departe cele mai „negre" din toată industria alimentară, în care evaziunea măsoară în medie aproximativ 40-50%, potrivit datelor patronatelor de profil.

„Afacerile cumulate ale firmelor de panificaţie care activează la vedere şi sunt plătitoare de taxe se ridică la aproximativ 500 milioane de euro pe an, respectiv 40% din piaţă", a declarat pentru „Adevărul" Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan. După aplicarea taxării inverse la cereale şi plante tehnice începând cu 1 iunie, ar putea să apară însă şi primele veşti bune, în următoarele luni. Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

Lucrurile scapă de sub controlul autorităţilor şi în industria cărnii şi a produselor din carne. „În jur de un miliard de euro este dimensiunea pieţei fiscalizate, la care se adaugă piaţa nefiscalizată, de aproximativ 50% din totalul afacerilor din acest sector", a declarat pentru „Adevărul" Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta. În ultimul an, piaţa nefiscalizată a produselor din carne a crescut cu 10-15%, pe fondul majorării TVA, dar şi ca urmare a vânzărilor de produse în târgurile tradiţionale.

Ponderi mai mici ale evaziunii - dar fără a fi de neglijat - înregistrează şi comerţul cu legume şi fructe  (în jur de 30-35% din total), precum şi vânzările de lapte şi produse lactate -  circa 20%, potrivit datelor comunicate de Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). "Nu am observat nicio remediere a situaţiei în ultimul an, cu excepţia unor controale tematice, care nu au avut decât un efect punctual", a declarat Frumosu pentru "Adevărul".

Construcţiile merg cu motoarele gripate



Patronii firmelor de construcţii, în schimb, sunt singurii care vorbesc de o scădere a pieţei negre, domeniu care s-a contractat puternic odată cu venirea crizei economice şi financiare. „Noi credem că există o reducere a pieţei negre datorită faptului că şi lucrările în regie proprie s-au redus, dar ponderea ei este în creştere, de la 10-15% în prezent", a declarat pentru „Adevărul" Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Micşorarea evaziunii fiscale nu este însă neapărat o veste bună pentru constructori, ţinând cont că piaţa s-a contractat cu 40% în ultimii doi ani şi jumătate. Iar semnele nu sunt bune nici în continuare, cât timp statul nu-şi plăteşte datoriile către firme, iar licitaţiile întârzie demararea lucrărilor publice, ne-a declarat, la rândul său, Răzvan-Niculescu Aron, prim-vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

40% este scăderea pieţei construcţiilor în ultimii doi ani şi jumătate.

"Afacerile firmelor de panificaţie plătitoare de taxe se ridică la 500 de milioane de euro pe an."
Aurel Popescu
preşedinte Rompan

"Un miliard de euro este mărimea pieţei fiscalizate a cărnii, la care se adaugă cea nefiscalizată."
Sorin Minea
preşedinte Romalimenta

"Există o reducere a pieţei negre datorită faptului că şi lucrările în regie proprie s-au redus."
Laurenţiu Plosceanu
preşedinte ARACO

"Nu am observat nicio remediere a situaţiei în ultimul an, cu excepţia unor controale tematice."
Dragoş Frumosu
preşedinte FSIA

„Fantomele" preferă exporturile fictive

image

În ultimii şapte ani, evazioniştii din domeniul alcoolului au dat o „gaură“ de 4,5 miliarde de euro la buget   Foto: Mediafax



Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice GARANT urmăreşte îndeaproape evoluţia pieţei negre din acest domeniu, astfel că a observat ce metode folosesc evazioniştii pentru a eluda plata accizelor şi a altor taxe către bugetul de stat. Dintre acestea, cel mai des întâlnite sunt exporturile fictive, autoprovocarea insolvenţei şi vânzările sub preţul de cost. Alte metode ar fi neînregistrarea producţiei integrale, utilizarea de banderole false, înregistrarea şi vânzarea produselor din alcool sub etichete false, acumularea voită de datorii la plata accizelor, urmată de autoprovocarea falimentului.

„Sunt tolerate pe piaţă tot felul de practici incorecte, inclusiv vânzarea produselor sub costurile accizelor, practicate de firme care şi-au provocat insolvenţa", a subliniat Romulus Dascălu, preşedintele patronatului GARANT. „Practicile ilegale din domeniu au condus la o scădere de peste 20% a cotei de piaţă cumulate de companiile membre ale patronatului, aşa încât comercianţilor din domeniu care activează legal le rămâne o cotă de circa 40% din totalul pieţei de profil. Restul pieţei este controlat de cei care practică un comerţ ilicit, fie comiţând acte evaziune fiscală cu produse autorizate, fie comercializând băuturi produse la negru, toxice pentru consumatori", a explicat liderul GARANT.

image

Varianta integrală a studiului GARANT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite