Casele vechi neizolate, mai ieftine din 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligativitatea certificatului energetic, de la 1 ianuarie, va influenţa preţul locuinţelor vechi. Tot mai mulţi români ţin cont de caracteristicile energetice ale caselor. De la anul, aceştia vor avea şi un act pe baza căruia să ceară de la proprietar reducerea preţului.

Preţul locuinţelor noi nu va fi afectat de introducerea certificatului energetic. Şi asta pentru că firmele constructoare au obligativitatea să prezinte, la solicitarea autorizaţiei de construcţie, calculul termic al clădirii ce urmează a fi ridicate. Acesta trebuie să se încadreze în clasele energetice superioare de la bun început.

„Noi plătim auditorul energetic încă de la primele faze ale proiectării. Astfel, costurile cu aceste operaţiuni sunt incluse în preţul final“, spune Theodor P., proprietarul unei companii de construcţii cu şantiere în zona Capitalei.

Acest lucru nu este valabil şi în cazul apartamentelor vechi, deja construite şi în covârşitoarea lor majoritate încadrate în clase inferioare din punct de vedere energetic.

„Această lege îi va determina pe potenţialii cumpărători să analizeze mai atent un imobil şi să negocieze mai mult preţul pentru achiziţionarea apartamentelor cu indice termic scăzut. În acest fel, legea va încuraja scăderea preţurilor pentru acest segment. Avantajul va fi de partea celor care vând apartamente noi sau vechi, dar reabilitate termic“, este de părere Răzvan Muntean, manager general al portalului imobiliar Imopedia.ro.

Un nou criteriu de comparaţie

O analiză recentă realizată de portalul menţionat evidenţiază menţinerea amplasamentului imobilului ca prim criteriu de apreciere. Alte aspecte importante pentru cumpărători sunt orientarea faţă de punctele cardinale, precum şi etajul apartamentului. În perspectiva apropiată, la aceste criterii se va adăuga şi aprecierea asupra indicelui de confort termic.

Nu mai puţin de 85% din persoanele chestionate în cadrul unui sondaj realizat de Imopedia.ro au declarat că ţin cont de valoarea energetică a imobilului pe care urmează să-l cumpere. Mai mult de jumătate dintre intervievaţi (54%) consideră că acest aspect este unul deosebit de important.

„Acest certificat energetic are, în primul rând, un rol informativ: ajută la estimarea costurilor cu încălzirea pentru o locuinţă, deci la determinarea preţului plătit pentru întreţinere,  lucru de care este interesat orice potenţial cumpărător“, consideră Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Preţul caselor izolate nu va creşte

În acelaşi timp, proprietarii de apartamente vechi izolate nu au de ce să crească preţul. „Obţinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, în funcţie de suprafaţa imobilului evaluat. Pentru proprietari, asta reprezintă un cost redus, asemănător cheltuielilor cadastrale.

image

Întrucât marja de negociere poate ajunge, în prezent, până la 15-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vânzător să-şi supraestimeze valoarea proprietăţii“, punctează Muntean.

În România, este necesar ca aproximativ trei milioane de locuinţe construite înainte de 1989 să fie izolate termic, pentru a se încadra într-o clasă eficientă energetic. În 2009, doar aproximativ 25.000 de locuinţe vor trece prin această operaţiune de îmbunătăţire. Procentual, asta înseamnă 0,83% din necesar.

Cifra demonstrează ritmul greoi în care se desfăşoară campania de izolare termică coordonată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL). Iniţial, ţinta pentru acest an era de 43.000 de locuinţe izolate.

La sfârşitul lui octombrie, a fost anunţat un nivel de 35.000 de locuinţe ce vor fi izolate termic anul acesta. După numai două săptămâni, nivelul anunţat a scăzut cu încă 10.000 de locuinţe. Lucrările sunt finanţate de proprietarii clădirilor, care suportă 20% din costuri, de MDRL, care pune 50% şi de autorităţile locale, cu 30%.

Preţurile locuinţelor vechi

  • Cluj-Napoca: Preţurile variază între 37.000 de euro pentru o garsonieră şi 77.000 de euro pentru un apartament de trei camere.
  • Iaşi: Garsonierele vechi costă, în medie, 31.900 de euro, locuinţele cu două camere – 46.800 de euro, iar cele de trei camere – 62.500 de euro.
  • Ploieşti: Preţurile sunt cuprinse între 25.000 de euro pentru o garsonieră şi 60.000 de euro pentru o locuinţă cu trei camere.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite