Bunurile confiscate de stat, greu de vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunurile confiscate de stat, greu de vândut
Bunurile confiscate de stat, greu de vândut

Românii nu se înghesuie să cumpere produse confiscate, chiar dacă acestea au preţuri derizorii. În magazinele cu produse executate silit de Fisc doar electronicele, cosmeticele şi îmbrăcămintea au căutare. Cei mai fideli clienţi sunt pensionarii.

Starea avansată de uzură a unor articole, calitatea îndoielnică a altora sau, în multe cazuri, reticenţa faţă de chilipiruri îi ţin departe pe potenţialii clienţi faţă de magazinele speciale în care se vând produse confiscate de administraţiile finanţelor publice.

Iar oferta nu e deloc săracă: de la articole de menaj sau îmbrăcăminte, până la firme, pensiuni sau terenuri amenajate pentru producţie agricolă.

Marfă pentru toate buzunarele

Magazinul din Braşov este situat în subsolul Agenţiei de Administrare Fiscală din Zărneşti şi este deschis de luni până vineri, între orele 10.00-12.00. Clienţii găsesc marfă pe toate gusturile şi mai ales, pentru toate buzunarele.

„Am primit lenjerii de pat, pantaloni de bărbaţi şi de damă, şepci, pijamale şi blugi. Mai avem la vânzare o moară de măcinat cereale, roţi pentru roabă, undiţe, foarfeci de tuns oi, un ciocan, şosete, etc. Preţurile nu sunt mari“, spune referentul Lucian Bragheşiu din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din Zărneşti.

Bărbatul spune că, până acum, o singură dată a primit în magazin un DVD şi un televizor cu diagonala de 52 de cm, aparatură care s-a vândut imediat. După electronice, cel mai bine sunt vândute sculele, produsele cosmetice şi detergenţii. Nici ploieştenii nu se dau în lături de la chilipiruri. Aici, produsele confiscate de Fisc ajung în trei magazine. „La aceste mărfuri, adaosul comercial practicat de magazine este zero.

Nu avem voie să facem profit. Preţul îl stabileşte o comisie de la Direcţia de Finanţe Publice Prahova. Ei spun dacă un obiect trebuie să se vândă cu o anumită sumă. Bineînţeles că preţurile sunt aproape la jumătate faţă de magazinele normale“, a spus Mărioara Sobol, vânzătoare la magazinul de lângă Poliţie. Femeia a precizat că în magazinul unde lucrează se aduc doar mărfuri fabricate în China şi până acum, nimic din ţările occidentale.

Cele mai scumpe produse expuse  pe rafturi pentru valorificare sunt un telefon Nokia la mâna a doua care costă 150 de lei şi o maşină de călcat haine profesională, cu aburi ce are un preţ de 75 de lei. Magazinul este aprovizionat cu marfă tot timpul.

Moldovenii nu sunt interesaţi

În magaziile Direcţiilor de Finanţe din Moldova stau nevândute inele de aur, colace de WC, încărcătoare de telefon, aparatură electrocasnică şi dantelă la preţuri mici.

Botoşănenii nu cunosc ofertele Fiscului

Cele mai vechi obiecte confiscate de angajaţii Fiscului ieşean datează din anul 1943 şi sunt depuse într-un săculeţ de numai câteva sute de grame în seiful instituţiei. „De mai bine de şapte ani încercăm fără succes să vindem câteva zeci de bijuterii şi monede din aur sau argint. Cea mai ieftină monedă costă trei lei, iar cea mai scumpă 120 de lei.

Oamenii sunt destul de reticenţi în a cumpăra de la stat şi, în plus, nici bijuteriile nu sunt în stare foarte bună“, afirmă Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Finanţe Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi. În magaziile DGFPJ Iaşi se mai găsesc peste 6.000 de metri de dantelă maro, produs care nu a stârnit interesul niciunui ieşean.

Valoarea bunurilor mobile confiscate în acest an a la Botoşani se ridică la 80.000 de lei, însă doar o mică parte a produselor s-a vândut. Puţinii clienţi care trec pragul magazinelor cu bunuri confiscate din Suceava strâmbă din nas atunci când dau peste căşti de motoscuter, prosoape, aparate de ras şi încărcătoare de telefon, pentru că sunt vechi. „Am cumpărat rar de la aceste magazine. Aici găseşti preţuri convenabile, însă calitatea lasă de dorit“, a afirmat Adrian Vestale, sucevean.

DGFPJ Bacău scoate la vânzare lăzi frigorifice şi chiar pensiuni agroturistice, în timp ce la Iaşi, doritorii pot cumpăra maşini vechi cu ajutorul cărora se pot înscrie în programul „Rabla“.

Doar pensionarii sunt clienţi fideli

Bunurile confiscate din judeţul Cluj ajung la magazinul propriu al DGFP Cluj. Funcţionarii de aici spun că printre cei mai fideli clienţi se regăsesc pensionarii. „Interesant e că întreabă când mai primim una alta, nu-şi dau seama că mai întâi

image

trebuie confiscate lucrurile“, a spus Vasile Trif, şef de birou la DGFP Cluj.

Magazinul este deschis de luni până joi, între orele 9-14, iar vineri, între orele 9-13. Potrivit lui Vasile Trif, bunurile care nu sunt vândute pentru 150-180 de zile sunt donate instituţiilor sociale precum cămine de bătrâni sau creşe, în limita a 10.000 de lei pentru fiecare instituţie.

Doar articolele de menaj au căutare


Dintre autovehiculele care au ajuns la DGFP Cluj, un Chevrolet Captiva din 2007, evaluat la 64.500 de lei, a fost preluat la Secretariatul General al Guvernului, de unde va fi repartizat către o instituţie din ţară pentru a fi folosit. „Avem de vânzare o autoutilitară Mercedes din 1990, dar pentru piese de schimb. Preţul e de 3.300 de lei“, a spus Vasile Trif.

Cumpărători puţini la malul Mării

Bunurile sechestrate de Fisc nu-şi găsesc cumpărătorii. Numai în iunie, la Constanţa au fost organizate opt licitaţii, fără niciun ofertant. Vile de vacanţă, apartamente, autoturisme, autoutilitare, spaţii comerciale, maşini de cusut – aceasta este doar o parte din oferta Fiscului din Constanţa.

Fiscul este în imposibilitatea de a le valorifica şi de a-şi recupera banii, pentru că la licitaţiile organizate nu se prezintă niciun ofertant. Spre exemplu, pentru o autoutilitară Dacia, evaluată la 2.585 de lei, s-au organizat deja trei licitaţii, dar maşina nu a fost încă vândută.

Oferta băncilor, invizibilă

Anul trecut, Fiscul a sechestrat bunuri în valoare peste 100 de milioane de lei şi a recuperat în jur de 7,2 milioane. În primele şase luni ale acestui an, instituţia a pus sub sechestru  bunuri în valoare de aproape 40 de milioane. Au fost vândute o mică parte din acestea, instituţia reuşind să recupereze doar 450.000 de lei.

Băncile nu ţin la vedere ofertele cu imobilele luate de la clienţii care nu şi-au achitat ratele, nefiind afişate la sediile unităţilor. Preţul cu care aceste imobile se vând sunt mai mici decât preţurile de pe piaţă. „Băncile vând imobilele la jumătate din preţul pieţei, dar mulţi îşi vând singuri casele şi îşi achită datoriile“, ne-a declarat executorul judecătoresc Adrian Stoica.

Preţuri mici în vestul ţării

În Timişoara, maşinile domină lista bunurilor licitate de Administraţia Finanţelor Publice în luna august. Preţurile acestora variază de la 5.000, la 30.000 de lei. Ecranele LCD, sistemele home-cinema şi laptopurile se menţin pe lista bunurilor licitate în Timişoara şi au preţuri care încep de la 1.000 de lei.

Parfumuri şi teni şi la Arad

Magazinul DGFP Arad comercializează diverse articole confiscate de poliţişti, de comisarii Gărzii Financiare sau de poliţiştii de frontieră.

image

Căştile de motociclist nu atrag clienţi

Preţurile practicate sunt mai mult decât promoţionale pentru că se doreşte evitarea stocurilor. „Se vând diverse mărfuri, începând de la adidaşi, continuând cu textile şi terminând cu aparatură electro-casnică. Preţurile sunt mai mici decât cele practicate în comerţ“, a declarat Călin Arusti, purtător de cuvânt în cadrul Finanţelor Arad.

Ultimele oferte la magazin au fost tenişi chinezeşti, la 2 lei perechea, şi diverse parfumuri care s-au vândut cu preţuri cuprinse între 5 şi 7 lei.

Firmele mici, licitate la Hunedoara

Spaţiile comerciale din micile localităţi hunedorene au invadat lista de bunuri sechestrate şi scoase la vânzare. Aproximativ 300 de imobile reprezentând apartamente, cantine, hale de producţie şi restaurante se află pe lista neagră a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara.

Pe lista ofertelor inedite se află o sală de pompe funebre, locomotive şi chiar porţile de fotbal ale Clubului Jiul Petroşani. „Fiecare activ este scos la vânzare de trei ori. Dacă nu reuşim să-l vindem în urma a două licitaţii, la ce-a de-a treia preţul scade cu 50%” a declarat Mihaela Mănăilă, purtător de cuvânt în cadrul DGFP.

La Reşiţa, electrocasnicele şi ţigările sunt cele mai întâlnite.  Manuela Strinu, Paula Bulzan, Tiberiu Stroia, Oana Carasâz

Adresele unor magazine speciale

Iaşi – Str. Anastasie Panu, numărul 26
Suceava – Str. 1 Decembrie 1918, numărul 10 şi Str. Mărăşeşti nr.39A
Piatra Neamţ - Bulevardul Traian, numărul 19 bis
Bacău - Str. Dumbrava Roşie, numărul 1-3
Arad - Str. Vasile Goldiş, nr 6
Cluj - în curtea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj, str. Avram Iancu nr. 19, Cluj-Napoca
Hunedoara - Localitatea Geoagiu, Strada Piersicului nr. 3
Braşov - Str. Mitropolit Metianu nr. 126
Zărneşti, la parterul Agenţiei Fiscale
Ploieşti - Str. Gheorghe Doja nr. 88, Ploieşti lângă Poliţie

Preţurile unor produse

CLUJ
Bluze şi rochii de vară   5-20 de lei

Încălţăminte15-40 de lei

Genţi  10-30 de lei

Parfumuri  40-80 de lei

Telefoane mobile  30-150 de lei

Set de oale din inox   50-100 de lei

Jucării  3-25 de lei

Lenjerii de pat  15-20 de lei

Cafea  15 lei

Drujbe şi fierăstraie   270-320 de lei

Maşini de cusut    70-130 de lei

Seturi de oale290 de lei

Icoane  2 lei

Rezerve de lame pentru bărbierit  25 de lei

Băuturi spirtoase  5-7 lei

Covoare de diferite dimensiuni  60-180 de lei

Pantaloni  25-30 de lei

Sacouri din imitaţie de piele  50 de lei

SUCEAVA

Aparat de ras 50 de bani

Cască de motociclist  19,60 de lei

Pungă condiment universal  1,5 lei

Încărcător de telefon 1,40 lei

Capac WC  7 lei

Hanorac  15 lei

Prosop  70 de bani

Cumpănă   6 lei

CONSTANŢA

Teren intravilan în Eforie Sud (650 mp)   60.000 de lei

Autoturism

Audi40.000 de lei

Vilă cu zece camere în staţiunea Saturn 209.588 de lei, fără TVA
Autoturism Dacia Super Nova 3.485 lei
Autotractor  50.000 de lei
Apartament cu două camere în Năvodari  140.000-193.080 lei

CARAŞ-SEVERIN

Bloc de locuinţe în Reşiţa (57 de apartamente)  24.800 de lei/locuinţă
15 hectare de plantaţie de măr  15.000 de lei
Cramă  118.000 de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite