Bonusuri pentru energia în cogenerare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie electrică şi termică în cogenerare vor primi bonusuri timp de 11 ani dacă depăşesc un randament de 75%. Schema de ajutor pentru producătorii de energie de înaltă eficienţă va fi implementată începând de anul viitor.

Cea mai mare parte a tehnologiilor aflate în prezent în cadrul sistemelor de termoficare din România sunt la nivelul anilor 1960-1970, iar randamentul acestora nu depăşeşte 35%.

Pentru a atrage investiţii în tehnologiile de ­înaltă eficienţă în vederea producerii de energie electrică şi termică în cogenerare (simultan), autorităţile de profil au elaborat o schemă de bonusuri ce se vor adăuga preţului de vânzare a energiei.

„Comisia Europeană a fost de acord, în principiu, cu schema propusă de noi pentru susţinerea energiei în cogenerare de înaltă eficienţă. Vom promova o hotărâre de guvern în acest sens, urmând ca, în toamnă, să avem avizul Bruxelles­‑ului, iar, la 1 ianuarie, să o putem pune în aplicare“, a declarat Viorel Alicuş, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Economii la combustibil

Utilizarea centralelor cu randamente mari, de peste 75%, implică economii de aproximativ 10% la combustibil, însă, în România, nu există nicio centrală de acest tip. Oficialii ANRE spun că foarte ­mulţi investitori din domeniu vor să demareze afaceri în cogenerarea de înaltă eficienţă, însă au aşteptat elaborarea unui cadru legal pentru stimularea acestor proiecte.

ANRE va stabili în următoarea perioadă care va fi valoarea bonusurilor. Acestea vor fi din ce în ce mai mici pe parcursul perioadei de 11 ani de acordare a acestui ajutor şi vor fi diferite în funcţie de combustibilul folosit. Capacitatea totală pentru care se pot da astfel de bonusuri este de 4.000 de MW, iar suma ce ar trebui acordată, teoretic, pentru această capacitate ar fi de aproximativ 300 de milioane de euro.

Suma necesară va fi plătită de consumatorii de electricitate şi de furnizorii care exportă energia. Şi în prezent consumatorii susţin cogenerarea, printr-o contribuţie indirectă inclusă în serviciul de sistem, ce nu este însă evidenţiată în factură.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite