Banca Mondială: Economia mondială este la "un şoc distanţă" de o criză alimentară de amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia mondială este la doar "un şoc distanţă" de o criză de amploare a aprovizionării şi preţurilor la alimente, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, după întâlnirile dintre experţii înstituţiei pe care o conduce şi cei ai Fondului Monetar Internaţional.

Potrivit Bloomberg, şeful Băncii Mondiale  precizat că anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza preţurilor mai mari la alimente. El a atras atenţia că o creştere de  încă 10% al indicelui preţurilor ar avea drept consecinţă alte 10 milioane de persoane care vor ajunge sub limita sărăciei.

"Creşterea preţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multe cazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme în unele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite", a explicat preşedintele Băncii Mondiale.

El a subliniat că interzicerea exporturilor este o practică artificială de menţinere a preţurilor la nivel scăzut şi tocmai de aceea se va dovedi a fi nefuncţională. Robert Zoellick a făcut trimitere la politica Rusiei care după ce guvernul a blocat exporturile la cereale, în au în prezent cea mai redusă suprafaţă cultivată din ultimii patru ani.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că preţul alimentelor a înregistrat anul trecut o creştere de 25%, aceasta fiind cel mai ridicat nivel din 1991. Un nou record a fost atins în acest an în luna februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite