Băieţi deştepţi, preţuri speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele bilaterale cu Hidroelectrica trec pe piaţa concurenţială, dar tarifele se calculează după o formulă ţinută la secret.

Singura noutate intervenită după negocieri care au durat mai bine de o săptămână cu „băieţii deştepţi" constă în schimbarea preţului fix la energie, pe baza căruia s-a operat în ultimii ani, cu o formulă flexibilă, legată de evoluţiile pieţei concurenţiale.

Dar nu putem şti dacă această nouă formulă îi avantajează sau nu pe „băieţi" ori pe ceilalţi participanţi la această piaţă, pentru că metoda de calcul rămâne secretă chiar şi după o conferinţă de presă pe această temă, susţinută de oficialii Ministerului Economiei.

Ei au comunicat presei doar faptul că acele contracte au fost trecute pe piaţa concurenţială, eliminându-se tarifele fixe.

„În primele zece zile de mandat am reuşit ceea ce alţii nu au reuşit în zece ani: avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie", a afirmat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în conferinţa de presă.

El a adăugat că nu prezintă deocamdată alte detalii, pentru că negocierile sunt încă în derulare, menţionând că interesul Ministerului Economiei este să transfere toată energia tranzacţionată prin aceste contracte directe pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mult mai mici.

Beneficiarii contractelor directe sunt companiile Alro Slatina, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România şi Electrica.

Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, a explicat şi el că formula de calcul rămâne „deocamdată secretă", dar a precizat că vor exista alte măsuri prin care administrarea companiilor de stat va fi eficientizată. În primul rând, lista de companii publice la care vor fi instalaţi manageri privaţi se extinde.

„Avem încă multe resurse neexploatate, nu doar din cele naturale, ci şi din cele umane. Sunt trei milioane de români care lucrează în afara graniţelor, şi acest potenţial de capital uman ar putea să se întoarcă. Printre măsurile de eficientizare a economiei va fi şi aceea că extindem lista companiilor la care managementul va fi privat", a spus Isar.

Redevenţele se vor schimba doar în 2015

Nivelul redevenţelor plătite de companiile care au în concesiune perimetre de explorare şi exploatare a petrolului şi gazelor naturale nu va fi modificat până în 2015, a precizat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în aceeaşi conferinţă.

„Se lucrează la un proiect de act normativ privind redevenţele pentru perioada 2015-2024, iar noile redevenţe urmează să fie anunţate până la finele lunii iunie 2012".

Şefi noi la OPSPI şi la Electrica

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, l-a numit joi pe avocatul Remus Vulpescu în funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), iar vineri a luat act de demisia lui Ioan Folescu de la Electrica.

Contactat ulterior de Mediafax, Folescu a spus că director general la Electrica a fost numit şeful filialei companiei de la Braşov, Ioan Roşca.

"În primele zece zile de mandat am reuşit ceea ce alţii nu au reuşit în zece ani: avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale."

Daniel Chiţoiu ministrul Economiei

"Printre măsurile de eficientizare a economiei va fi şi aceea că extindem lista companiilor cu manageri privaţi."

Lucian Isar ministru delegat pentru Mediul de Afaceri

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite