BNR dă semnalul de reluare a creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca centrală ar putea reduce azi dobânda-cheie cu procente între 0,25% şi 0,75%. BNR va încerca să recupereze „timpul pierdut“ din 2009, când politica monetară strânsă a pus frână creditării în economie, şi să tempereze aprecierea excesivă a leului.

Toţi analiştii bancari intervievaţi de ziarul „Adevărul" sunt de părere că BNR va repeta decizia din prima şedinţă de politică monetară a anului şi va reduce dobânda de referinţă. De asemenea, cele mai multe opinii converg către o reducere cu 0,5 puncte procentuale, la fel ca la 5 ianuarie 2010. Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, o astfel de decizie este motivată de încrederea băncii centrale în procesul dezinflaţionist şi de dorinţa instituţiei de a stimula creditarea economiei.

Mai citiţi şi:

Leul puternic îi supără pe românii din Spania

După ce s-a fript cu Grecia, UE suflă şi în România

„Începând cu luna februarie, vom intra pe un trend dezinflaţionist, care se va menţine pe parcursul anului. În plus, reducerea cu 0,5% vine ca un semnal clar din partea FMI şi a Comisiei Europene că ne-am îndeplinit ţintele din acordul stand-by şi că, prin urmare, BNR îşi permite o relaxare a politicii monetare", a spus Anghel. Analistul adaugă că banca centrală nu va dori ca leul să se întărească prea mult.

„În 2010, principalul motor de creştere economică în România vor fi exporturile. Pentru ca acestea să rămână competitive se impune o temperare a cursului de schimb", este de părere Anghel. La rândul său, economistul-şef al BRD şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Florian Libocor, spune că se aşteaptă la o reducere cu 0,5 procente, până la 7%.

„O astfel de reducere este posibilă deoarece, pe de o parte, avem un proces dezinflaţionist care continuă şi, pe de altă parte, este posibil ca BNR să dorească să dea un impuls pieţei creditului", a spus Libocor. În privinţa rezervelor minime obligatorii (RMO), economistul spune că nivelul va rămâne neschimbat doar la cele în lei.

„Există argumente pentru o reducere de aproximativ 5% a RMO la valută. Primul: programul de finanţare a fost reluat, iar în zilele ce urmează FMI va vira României tranşele 3 şi 4 simultan", argumentează Libocor. Al doilea argument este legat de rezervele valutare ale BNR. „Acestea sunt excedentare, acoperind, în acest moment, aproape 9 luni de importuri, faţă de 5,7 luni la finalul anului 2008", adaugă economistul.

O reducere mai agresivă

Economistul-şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, vede cea mai abruptă reducere de dobândă. „BNR va surprinde piaţa şi va reduce dobânda-cheie cu 0,75%, până la nivelul de 6,75%. O astfel de mişcare îndrăzneaţă va avea implicaţii pozitive semnificative şi foarte puţine riscuri", este de părere Chidesciuc.

Analistul spune că politica monetară în 2009 a fost foarte strânsă pentru că a trebuit să compenseze, într-o mare măsură, politica fiscală prea relaxată. În acest fel, BNR şi-a câştigat credibilitate în faţa investitorilor străini, dar în acelaşi timp activitatea economică pe plan local a avut de suferit. „O reducere a ratei cu 0,75% ar fi percepută pozitiv de investitori, care vor căpăta încrederea că lucrurile se îmbunătăţesc în România şi, în acelaşi timp, ar oferi stimulul necesar pentru reintrarea pe trendul creşterii economice", adaugă economistul.

La polul opus, coordonatorul departamentului de Macroeconomie al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, se aşteaptă la o reducere a dobânzii-cheie de numai 0,25%. „O astfel de reducere este conform aşteptărilor inflaţioniste ale BNR", spune Pal. Aceasta este de părere că o reducere de 5% a ratei RMO la valută nu este exclusă pentru şedinţa de astăzi.

Împrumuturile,preocuparea BNR

Creditele în lei, în termeni anuali, au scăzut în decembrie 2009 cu 4,7%, iar cele în valută cu 1%. O îmbunătăţire este vizibilă în cazul celor din urmă, dar nu şi la cele în moneda naţională. Controlul ratei de schimb de către BNR face ca împrumuturile în valută să fie mult mai atractive.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite