BNR va tăia dobânda cheie la 7,75%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR va tăia dobânda cheie la 7,75%
BNR va tăia dobânda cheie la 7,75%

Consiliul de Administraţie al BNR va reduce în şedinţa de marţi, ultima din 2009, dobânda cheie cu 0,25%, la 7,75%, estimează analiştii. Decizia ar fi fost luată deoarece tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb şi riscă să întârzie următoarea tranşă de la FMI. Pe de ată parte, experţii nu exclud nici menţinerea dobânzii la 8%.

Lipsa lichidităţii a ridicat dobânzile pe piaţa interbancară, decuplându-le semnificativ de dobânda de politică monetară, transmite  NewsIn.

Leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima şedinţă de politică monetară, din 29 septembrie, în condiţiile în care, între timp, coaliţia de guvernare s-a destrămat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.

Situaţia politică pune sub semnul întrebării îndeplinirea condiţiilor asumate de România în acordul de finanţare externă, riscând să întârzie următoarea tranşă din împrumutul extern de la FMI, programată pentru luna decembrie.

"Un factor important în decizia de marţi vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situaţie ce pune presiune pe leu, dar duce şi la probleme legate de acordul cu FMI (Fondul Monetar Internaţional, n.r.). BNR va coborî dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenţă într-o perioadă cu turbulenţe", a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

"Am revenit la o perioadă în care deciziile BNR au o relevanţă scăzută, ca şi la finalul lui 2008 - începutul lui 2009, deoarece este o diferenţă mare între dobânzile din piaţa monetară şi dobânda cheie, ca urmare a unei implementări slabe a politicii monetare şi concentrării puternică pe controlul cursului de schimb", susţine economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Alexandu Chidesciuc.

"Estimarea noastră de bază era o reducere la 7,5% a dobânzii cheie, însă noile evenimente determinate de instabilitatea politică scad şansele ca această ipoteză să se realizeze. Cu toate acestea, BNR va tăia, cel mai probabil, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, pentru că vor mai trece încă două luni până la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie şi o uşoară relaxare ar fi bună", spune şi şeful departamentului de cercetare al Volksbank România, Melania Hăncilă.

Nu de aceeaşi părere este economistul-şef al Unicredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal. Aceasta explică faptul că BNR va menţine dobânda cheie la 8%, în condiţiile în care "dobânzile pe piaţa interbancară sunt mult deasupra dobânzii cheie, riscurile sunt în creştere şi există o concentrare pe cursul de schimb".

"Chiar dacă ar fi o reducere cu 0,25 puncte procentuale, scăderea (dobânzii cheie, n.r.) nu s-ar simţi, iar BNR va păstra o plasă de siguranţă şi va da lichiditate băncilor prin modificarea rezervelor minime obligatorii", a spus Pal.

Reaminitum că, la mijlocul lunii octombrie, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, estima că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 8%, dar şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii.

"Mă aştept ca BNR să menţină dobânda de politică monetară până la finalul acestui an. Nu văd deocamdată motive de noi relaxări. Pe de altă parte, lichiditatea din piaţă este suficientă şi nu văd necesare scăderi ale rezervelor minime obligatorii în următoarea şedinţă a BNR", a spus atunci Bruynseels.

Banca Naţională a României (BNR) a scăzut dobânda cheie de cinci ori în acest an,  de la 10,25% la 8% în prezent.

BNR a coborât nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate băncilor comerciale la 15% din pasivele în lei şi 30% din cele în valută.

Ultima şedinţă de politică monetară din acest an este programată pentru 3 noiembrie, când BNR va aproba şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite