BNR: Shoppingul "pătimaş" nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Shoppingul pătimaş" nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil, este nevoie de un comportament mai economic şi prevăzător a atras atenţia astăzi prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

El a explicat că deficitul cererii interne a generat în mare parte reducerea PIB, însă sunt periculoase şi aşteptările "exuberante" pentru creşterea veniturilor disponibile într-un ritm mult superior creşterii productivităţii muncii, deoarece acest lucru reduce competitivitatea economică şi scade şansele de recuperare a decalajelor.

Florin Georgescu ca în următorii anii creşterea economiei să fie între 3 si 4% la nivelul regiunii. Prim-viceguvernatorului BNR consideră că
modelul de creştere economică bazat pe fondurile externe, cum s-a întâmplat până acum, poate fi riscant pe viitor.

El recomandă găsirea unor soluţii de atragere a investiţiilor în sectorul bunurilor comercializabile la export şi ierarhizarea priorităţilor. Oficialul BNR subliniază că fondurilor europene şi parteneriatele publice private trebuie utilizate folosirea pe scară largă.

"Bunăstarea nu se creează prin îndatorare excesivă. Un comportament mai economic şi prevăzător face mai selectiv consumul. (…) Shoppingul pătimaş nu îmbunătăţeşte nivelul de trai în mod durabil", a explicat Florin Georgescu.

"Trebuie să ne grăbim încet şi să creştem durabil din punct de vedere economic", a adăugat el.

"Modelul optim de creştere nu este condiţionat în totalitate de fluxuri generoase de bani, ci de o regândire reuşită a modelului antreprenorial, susţinută de un model complex de politici anticilice care să corecteze excesele din perioadele de boom şi care să sprijine economia reală în perioada de declin", a mai spus Georgescu.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional prognozează, pentru acest an, o creştere a economiei de aproximativ1,5%, transmite Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite