Încă un stat european pe lista neagră: ratingul Austriei ar putea fi retrogradat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, vrea să protejeze ratingul de ţară al Austriei cu orice preţ.
Ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, vrea să protejeze ratingul de ţară al Austriei cu orice preţ.

Austria este percepută ca fiind din ce în ce mai riscantă pentru investiţii, chiar dacă, cel puţin pentru moment, ea are rating AAA de la agenţiile financiare.  Totuşi, Moody's are planificate întâlniri cu oficialii austrieci în această săptămână.

Austria, ca şi Franţa, plătesc dobânzi din ce în ce mai mari pentru a finanţa datoria publică. Dobânda la obligaţiunile pe 10 ani a crescut cu un punct procentual din septembrie, de la 2,5% la 3,63%. Încă nu e periculos pentru finanţarea statului, dar este foarte scump prin comparaţie cu Germania.

Oficialii austrieci se tem pentru scăderea ratingului de ţară, ceea ce ar duce la o escaladare a datoriei publice. Ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger, spune că ratingul trebuie protejat cu toate eforturile.

„Ne îndreptăm către o spirală a datoriei generată de datoria nouă şi de cea veche. Trebuie să evităm în mod absolut să fim traşi în acest vortex", declara oficialul austriac săptămâna trecută pentru cotidianul Kurier, citat de Reuters.

Spindelegger crede că o retrogradare cu o singură treaptă ar creşte serviciul datoriei publice cu 3 miliarde de euro pe an.

Pe de altă parte, dobânzile au crescut mai ales după ce s-a zvonit că o delegaţie a Mood's va face o reevaluare a ratingului Austriei.

Nu toţi oficialii par însă la fel de neliniştiţi. Guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, susţine însă că este o evaluare de rutină, ce a fost planificată cu mult timp înainte şi nu a părut îngrijorat de perspectivele pentru ţara sa.

"Este important că organismul este sănătos economic, faptul că este potrivit, şi că nu se schimba de la o zi la alta. Acest lucru este rezultatul unei munci pe termen lung", a declarat guvernatorul austriac, într-un interviu acordat în această săptămână.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite