In acest an vom avea vinuri romanesti de calitate mai slaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fanii lui Bachus ar putea avea de suferit in acest an. Producatorii de vin sustin ca vara ploioasa a afectat in acest an calitatea vinurilor romanesti. "Anul trecut ramane unul de referinta pentru

Fanii lui Bachus ar putea avea de suferit in acest an. Producatorii de vin sustin ca vara ploioasa a afectat in acest an calitatea vinurilor romanesti. "Anul trecut ramane unul de referinta pentru vinurile romanesti. Din cauza secetei, am avut o recolta mica de struguri, dar de buna calitate, iar vinurile au fost foarte apreciate. Pentru anul 2004, autoritatile au anuntat, initial, o productie de struguri importanta (circa 7.675 kg/hectar la strugurii de masa si 5.196 kg/hectar pentru strugurii de vin - n.n) si buna din punct de vedere calitativ. Dar vara capricioasa si ploioasa ne-a dat peste cap. Lipsa caldurii si umezeala au avut doua efecte: intarzierea coacerii si lipsa zaharului in struguri. Suntem cu trei saptamani in intarziere la recoltat, pentru ca strugurii nu au avut timp sa se coaca. In acest an se pare ca vom avea o productie mai mare de struguri - si implicit de vin - comparativ cu anul trecut, dar sunt rezervat asupra diagnosticului calitatii. Iar fenomenul este generalizat. Strugurii nu au ajuns la maturitate tehnologica si alcoolica. Nu ne ramane decat sa speram ca ploile vor inceta", ne-a declarat Basil Zarnoveanu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania. De asemenea, vremea ploioasa a favorizat aparitia ciupercilor si mucegaiului la struguri. "Micii producatori de vin, spre deosebire de marile firme din domeniu, nu au efectuat tratamente la plantatiile de vita-de-vie, care ajung la circa 50-70 milioane de lei/hectar, culturile acestora de vita-de-vie fiind expuse riscului imbolnavirilor", este de parere Zarnoveanu. Mai mult, grindina a provocat pagube serioase in multe zone viticole.
Vinurile seci vor domina piata
Reprezentantii producatorilor de vin spun ca in acest an piata va fi dominata de vinurile seci. Dintr-un sondaj propriu facut printre viticultorii din principalele potgorii din Moldova, Transilvania si Dobrogea reiese ca in sezonul 2004-2005 piata va fi dominata de vinurile seci. La aceasta data, recoltatul a fost incheiat pe circa 40-50 la suta din suprafetele de vita-de-vie. Conform estimarilor Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri, care reprezinta 11 din cele mai importante firme din domeniu, in acest an productia de vin este estimata la circa 5 milioane de hectolitri, aproape doua milioane hectolitri fiind obtinute de micii producatori. Consumul de vin pe locuitor in Romania este de circa 27 litri, iar specialistii in domeniu apreciaza ca in anul 2007 fiecare roman va bea aproximativ 36 litri de vin. Cu toate acestea, tara noastra se situeaza si la acest capitol mult sub media europeana, care este de 42 litri de vin /locuitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite