2012 va fi încă un an agitat pentru moneda unică europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţări ca Irlanda şi Grecia au trebuit să fie ajutate pentru a supravieţui crizei datoriilor care a pus stăpânirea pe uniunea monetară. Italia şi Spania, a treia şi a patra mare economie din zona euro, au fost la un pas de a intra în incapacitate de plată a datoriilor. Astfel că, ceea ce era aproape de negândit în urmă cu doar un an, dispariţia monedei unice, a devenit subiect de analiză în toate marile cancelarii europene.

Pentru moment, moneda unică pare a se menţine stabilă, dar finanţiştii spun că euro are toate şansele să scadă în faţa dolarului anul viitor.

„Problemele pe care le are zona euro îşi vor pune amprenta asupra evoluţiei monedei unice şi vor favoriza aprecierea dolarului", a declarat Simon Derrick, trader valutar în cadrul băncii americane BNY Mellon, postului de televiziune CNBC.

Derrick spune că euro va încheia anul 2012 sub nivelul de 1,20 dolari. Spre comparaţie, moneda unică a încheiat anul 2010 la nivelul de 1,3385 dolari şi a fluctuat între valoarile de 1,2950 dolari şi 1,4247 dolari pe parcursul acestui an.

Măsurile propuse de liderii europeni nu au fost suficient de liniştitoare pentru pieţe

În ciuda faptului că liderii europeni au participat la mai multe summit-uri decât au putut investitorii să urmărească, şi în pofida demersurilor făcute de BCE - care a oferit băncilor comerciale 489 de miliarde de euro, la dobânzi de circa 1%, pentru un termen de trei ani, pieţele nu par deloc mulţumite de soluţiile propuse.

Asta poate însemna că neliniştile din pieţe vor continua să afecteze valoarea monedei unice şi la anul. „Dacă riscurile datoriilor suverane se vor amplifica în 2012, şi cererea pentru dolari se va majora proporţional", au declarat economiştii băncii de investiţii UBS pentru postul de televiziune CNBC.

Marile economii au de refinanţat datorii uriaşe în 2012

Potrivit acestora, euro va cădea în 2012 până în jurul valorii de 1,25 de dolari, dar se va menţine în jurul valorii de 1,20 franci elveţiei.

„Vor exista tensiuni puternice pe perechea valutară euro-dolar în prima parte a anului viitor.Pieţele au aşteptat un plan credibil pentru ieşirea din criză, dar cum nu au primit asta, presiunea pe moneda euro se va amplifica.", a declarat Jennifer Hau, specialist pe pieţele valutare în cadrul Lloyds Bank Corporate Markets, pentru acelaşi post de televiziune.

Euro va pierde teren şi în faţa lirei sterline şi a yen-ului japonez, dar va rezista în raport cu valutele emergente

A doua operaţiune de injectare de bani de către BCE sub forma împrumuturilor ieftine cu scadenţa la trei ani, va fi punctul cheie pentru moneda euro în prima parte a anului, a adăugat Jennifer Hau.

Este de aşteptat ca euro să scadă şi în faţa lirei sterline, dacă Marea Britanie continuă să se menţină departe de problemele zonei euro, deşi încrederea în liră s-ar putea deteriora, şi prin urmare raportul între euro-liră se poate modifica, dacă ratingul băncilor britanice va fi ameninţat, au precizat strategiştii UBS, care au estimat o scădere în faţa monedei britanice de până la 0,83 euro pentru o liră sterlină.

Specialiştii UBS se aşteaptă la deprecierea monedei unice şi faţă de monedele nordice, coroana suedeză sau cea norvegiană, care vor avea un trend crescător în 2012 ca urmare a faptului că economiile lor au dat dovadă că sunt destul de rezistente la criza datoriilor europene.

În schimb, prin raportare la monedele ţărilor emergente, euro nu va pierde foarte mult teren, acestea neâregistrând creşteri mari în raport cu euro, potrivit traderului BNY Mellon, Simon Derrick: "Yenul va înregistra o uşoară creştere".

Click aici pentru vedea un tabel cu evoluţia euro-dolar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite