Ce aduce noul sistem de facturare a gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, gazele naturale sunt plătite în unităţi energetice (kilowaţi-oră), şi nu în metri cubi Odată cu trecerea la modul de facturare a gazelor naturale în lei pe

De la 1 iulie, gazele naturale sunt plătite în unităţi energetice (kilowaţi-oră), şi nu în metri cubi

Odată cu trecerea la modul de facturare a gazelor naturale în lei pe kilowaţi-oră, fiecare client va plăti exact pentru cantitatea de energie consumată.

Până acum, faptul că se plătea pentru volumul consumat şi nu pentru calitatea gazelor avantaja pe cei care primeau gaze cu o putere calorifică mai mare. Aceştia îşi asigurau un "confort energetic" cu un volum mai mic de gaze, faţă de un alt consumator care primea gaze naturale mai slabe calitativ şi trebuia să consume un volum mai mare de gaze.

Să luăm două exemple: în localitatea Bragadiru (Ilfov), puterea calorifică superioară pe anul 2007, măsurată de transportatorul Transgaz, a fost de 10,638 KWh/metru cub (mc).

Pentru un necesar de energie într-o lună de iarnă, de pildă, de 3.100 KWh, rezultă că o familie din Bragadiru trebuia să consume, raportat la puterea calorifică prezentată mai sus, circa 291 mc (energia este egal volumul ori puterea calorifică superioară).

În localitatea brăileană Siliştea, puterea calorifică a fost, în acelaşi interval, de 11,45 KWh/mc. Rezultă că o familie din această localitate a consumat, pentru aceeaşi energie, un volum de gaze de 270,57 mc.

Echilibru între consumatori

La un preţ al gazelor de 0,989 lei/mc, cele două familii au avut facturi diferite, la aceeaşi energie consumată, respectiv 287,8 lei în Ilfov şi 267,6 lei în Brăila. Calculând acum în unităţi energetice, fiecare familie va plăti în funcţie de energia consumată (pentru încălzire, prepararea hranei etc.).

La un preţ de 0,1047 lei/KWh, cât este tariful aprobat pentru Distrigaz Sud de la 1 iulie, ambele familii vor plăti o sumă egală, respectiv 324,57 lei, la o cantitate de energie consumată egal (3.100 KWh).

Noul mod de facturare pare, însă, a-i dezavantaja pe cei care primeau gaze cu o putere calorifică mai mare, în cazul nostru pe familia din Siliştea (Brăila), întrucât diferenţa între cât plătea înainte, în lei/metri cubi, pentru energia consumată (267,6 lei), şi cât plăteşte acum (324,57 lei) este de circa 20%.

"Principiul de calcul funcţionează şi invers, în sensul că cei care au o putere calorifică mai mică vor plăti mai puţin", a declarat, pentru "Adevărul", directorul de preţuri şi tarife din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Gabriel Sîrbu.

Distrigaz Sud mai vrea o scumpire de 20%

Dezavantajul acestui sistem este că micii consumatori nu pot verifica puterea calorifică a gazelor primite, neavând astfel certitudinea că factura lor este cea corectă. Potrivit Distrigaz Sud, nicăieri în lume nu sunt instalate aparate de măsurare a calităţii gazelor la clienţii casnici.

Majorările tarifare aplicate la 1 iulie, de circa 12%, nu au mulţumit companiile E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud. Aceasta din urmă a declarat ieri că la 1 octombrie ar mai fi necesară o nouă scumpire de circa 20%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite