Ce mai aduce criza: mii de britanici ajung persoane "fără adăpost"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50.000 de familii de-a lungul Marii Britanii se declară ca “fără adăpost”, după intrarea în incapacitatea de a-şi plăti ratele către bănci, iar rata şomajului continuă să crească.

Astfel, numărul de persoane clasificate oficial ca fiind fără adăpost a crescut cu 14%, fiind cea mai mare creştere din ultimii nouă ani, scri The Guardian. Este ceea ce organizaţiile de caritate numesc "o furtună perfectă" de creştere a ratei celor care îşi pierd locuinţele din cauza băncilor şi a majorării ratei şomajului.

48.510 familii sunt acceptate ca fără adăpost de către autorităţile locale în 2011, potrivit datelor guvernului. Cifrele arată că 69.460 de copii, unii dintre ei fiind pe cale de a se naşte, fac parte din familii care nu au adăpost. Trei sferturi dintre familiile în această situaţie au şi copii.

Cifra celor fără adăpost a scăzut din 2003, cu o majorare uşoară în 2010, însă rata creşterii din 2011 i-a şocat asistenţii sociali.

"Temerile noastre cele mai urâte s-au adeverit. Ne confruntăm cu o furtună perfectă a recesiunii - creşterea şomajului şi a cererii de locuinţe la preţuri mici, combinată cu politica guvernului de a reduce ajutoarele şi tăierea serviciilor pentru persoane fără adăpost la nivel local", spune Leslie Morphy, director executiv la Crises.

Ministrul pentru locuiţe, Grant Shapps, spune însă că guvernul a pus la dispoziţia autorităţilor locale 70 de milioane de lire în plus, în ultimul an, ajutoare pentru persoanele fără adăpost.

Cifrele arată o creştere cu 44% a persoanelor care au devenit fără adăpost după intrarea în reposesie a locuinţei, numărul ajungând la 1.520. Dar aceasta este încă o parte mică din imaginea de ansamblu: 20% dintre aceştia nu mai pot locui cu la prieteni sau rude.

În ultimele trei luni ale lui 2011, 12.830 de familii erau acceptate ca fiind fără adăpost, cifră cu 18% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. "Aceste cifre reamintesc diviziunea şocantă dintre cei care au case şi cei care nu au în această ţară", spune Campbell Robb, director executiv al Shelter.

Cifrele au ieşit la iveală după ce statisticile oficiale au arătat că numărul de adăposturi din Anglia a crescut cu o cincime. Autorităţile locale i-au reconsiderat pe cei fără locuinţe şi au acceptat să le pună la dispoziţie adăposturi - din ce în ce mai mulţi oameni sunt adăpostiţi şi li se oferă mic-dejun, înregistrând o creştere de 37% faţă de anii anteriori.

Consiliile nu sunt însă încurajate să plaseze familiile în adăposturi, iar limita maximă în care pot sta acolo este de şase săptămâni.

Birmingham are cel mai mare număr de persoane fără adăpost - circa 925 de familii, însă cel mai important procent este în Waltham Forest, în nord-estul Londrei, unde 2,55 de familii dintr-o mie sunt în această situaţie. Media în Anglia arată că 0,59 de familii dintr-o mie sunt fără adăpost. În Londra, procentul este de 27,4%.

În aceste cifre nu s-a resimţit încă decizia de tăiere a ajutoarelor, venită după 1 ianuarie. Asistenţii sociali se aşteaptă la noi creşteri ale numărului de persoane fără adăpost pentru că unii proprietari vor decide să nu reînoiască contractele de închiriere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite