Ce ne va aduce adoptarea euro în 2015?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o economie neperformantă, România nu va beneficia de avantajele intrării în clubul zonei euro. Va simţi însă din plin gustul amar al dezavantajelor aduse de renunţarea la leu şi la politica monetară proprie.

Prezentată ca măsură de rezolvare a (aproape) tuturor problemelor României, adoptarea euro nu este de fapt chiar un panaceu. Trecerea la euro înainte ca economia reală să fi recuperat la capitolele competitivitate, productivitate, produs intern brut pe cap de locuitor şi, mai ales, capacitate de inovaţie ar fi dezastruoasă.

Dacă la momentul adoptării euro firmele româneşti nu vor fi la un nivel comparabil cu cel din Europa din perspectiva indicatorilor enumeraţi mai sus, ele sunt sortite falimentului, ceea ce înseamnă minus de locuri de muncă şi venituri la bugetele publice. Dar şi mai grav este că, prinsă în menghinele reglementărilor europene stricte, şi forţată să joace după aceleaşi reguli ca şi economiile mai bine poziţionate, România pierde şansa de a recupera din decalajele ce o despart de centrul Uniunii.

Află de pe forbes.ro mai multe detalii despre ce ne va aduce adoptarea euro în 2015

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite