Cum aduc băncile foametea în lume?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii jucători financiari internaţionali pariază pe creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, împingând astfel preţurile în sus. Pentru speculatori, asta înseamnă profituri! Dar preţurile mari la mărfurile alimentare sărăcesc şi înfometează milioane de oameni de-a lungul şi de-a latul globului.

Cum se speculează mărfurile alimentare? Contractele futures pe produsele agricole au fost create iniţial pentru a ajuta fermierii să-şi poată vinde în avans producţia, la un preţ prestabilit, şi posibilitatea procesatorilor să-şi asigure materia primă. Contractele futures pot însă fi cumpărate şi vândute de către bănci şi traderi care nu au în realitate nimic de-a face cu agricultura sau industria procesatoare, dar care, găsesc pe piaţa contractelor la termen, oportunităţi de a face bani. 

Cum influenţează speculaţiile preţurile? Sunt numeroase cauze care conduc la creşterea preţurilor la produsele agricole, şi unul dintre acestea este utilizarea acestora pentru producţia de bio-combustibili. Dar nici una dintre potenţialele cauze ale creşterii preţurilor nu ar avea capacitatea de a împinge în sus preţurile cu viteza cu care au făcut-o şi o fac investitorii financiari, care fac legea pe pieţele de mărfuri.

Preţurile sunt fals împinse în sus de "pariurile" făcute pe pieţele futures

Pariind pe creşterea preţurilor, prin achiziţia de contracte futures, fără a nici o legătură cu ceea ce se întâmplă în economia reală, ei împing preţurile în sus. Şi dacă preţurile futures cresc, preţurile din piaţa spot (unde se fac tranzacţii pe loc) înregistrează deasemeni creşteri, pentru că atât vânzătorii cât şi cumpărătorii se uită la preţurile futures ca la un indicator care arată tendinţa preţurilor în viitor.

Investitorii instituţionali domină pieţele de mărfuri

Cu 15 ani în urmă, piaţa futures pentru mărfurile alimentare era folosită în special de producătorii agricoli. Acum jucătorii financiari domină piaţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite