Cum văd şase dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru piaţa globală de fuziuni şi achiziţii, anul 2011 va rămâne în memorie ca fiind împărţit în două etape cu caracteristici complet diferite: prima, cea de creştere spectaculoasă a mega-tranzacţiilor pe piaţa americană, şi cea de-a doua, caracterizată de adâncirea crizei datoriilor zonei euro, criză ce a crescut pericolul recesiunii nu numai în ţările europene, cât şi în America.

Chiar dacă majoritatea estimărilor pentru anul 2012 sunt pesimiste, dat fiind problemele încă departe de a fi rezolvate din Europa, există şi voci care afirmă că anul 2012 va aduce o nouă perioadă de efevescenţă pe piaţa globală de fuziuni şi achiziţii.

1. Anshu Jain, directorul departamentului de investiţii al Deutsche Bank: „ Băncile de investiţii care au fost pe timp de criză mai puternice decât altele vor înregistra în continuare creşteri. Scumpirea capitalului şi îmbunătăţirea modestă a situaţiei actuale vor determina un număr semnificativ de competitori să se retragă din afaceri. Asta va însemna câştig de cotă de piaţă şi profitabilitate mai mare pentru băncile puternice, care vor rămâne în piaţă".

image

2. Jes Staley, CEO-ul băncii de investiţii JPMorgan: "Dacă vom intra într-o eră dominată de o creştere economică moderată, în special în ţările dezvoltate ale lumii, managerii băncilor de investiţii vor căuta variante alternative de dezvoltare, care să conducă la o creştere naturală şi sănătoasă a afacerilor lor. O să vedem cum piaţa de fuziuni şi achiziţii va creşte rapid. Noi ne vom uita cu atenţie la ceea ce se întâmplă în America."

image

3. Stephen Schwarzman, CEO Blackstone : "Mă aştept la multe tranzacţii. Finanţările vor fi însă extrem de reduse pentru Europa. O serie de tranzacţii europene vor fi finanţate prin împrumuturi în valute din afara zonei euro. Suntem însă îngrijoraţi de posibilele dificultăţi pe care industria de privat equity (fonduri de investiţii specializate în achiziţii şi vânzări de companii) le-ar putea întâmpina în cazul în care Mitt Romney, fondatorul Bain Capital, va fi nominalizat la preşedinţie"

image

4. Rodgin Cohen, director ajdunct al firmei de avocatură Sullivan &Cromwell: „Cel mai important instrument de măsurare al încrederii este piaţa de acţiuni. Pentru moment acestea sunt stabile, dar titlurile băncilor sunt de la slab la foarte slab cotate, ceea ce nu este deloc încurajator pentru realizarea de noi tranzacţii. Până când vom fi lămuriţi mai bine cu privire la noile standarde în reglementarea şi supervizarea pieţelor de acţiuni, vom vedea o diminuare a activităţii pe piaţa de fuziuni şi achiziţii."

image

5. Richard Gnodde, co-directorul global al băncii de investiţii Goldaman Sachs „2012 va fi un an electoral în ţările cheie ale lumii (precum Franţa şi America). Încrederea investitorilor va reveni în urma eforturilor întreprinse de politicieni pentru a susţine relansarea economică, iar asta va determina o explozie de tranzacţii. America va conduce în această tendinţă, şi va trage după sine piaţa globală de fuziuni şi achiziţii, iar companiile internaţionale vor continua să investească în oportunităţile ce vor apărea în Asia, cea mai dinamică regiune economică a lumii."

image

6. Bill Ackman, fondatorul Pershing Square Capital Management „Căutarea continuă de oportunităţi este una din puţinele strategii ce a funcţionat chiar şi în perioadele de volatilitate ridicată a pieţelor, aşa că tendinţa va continua şi în 2012. Încă mai sunt o serie de companii subevaluate ai căror manageri nu reuşesc să se adapteze la noile realităţi, sau mari corporaţii şi holdinguri globale aflate în aceeaşi situaţie, care sunt foarte atractive pentru cei aflaţi în căutarea de noi oportunităţi. Dacă situaţia în Europa se va stabiliza , vom vedea o mulţime de tranzacţii."

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite