După aderare, fermierii vor fi mai bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experienţa noilor state membre în urma integrării a arătat că integrarea a avut efecte benefice asupra agriculturii. Aceasta este concluzia unui seminar care a prezentat agricultura cehă,

Experienţa noilor state membre în urma integrării a arătat că integrarea a avut efecte benefice asupra agriculturii. Aceasta este concluzia unui seminar care a prezentat agricultura cehă, poloneză şi ungară după aderare. Fermierii au devenit mai bogaţi, fermele s-au consolidat în urma implementarii sistemului de plăţi directe pe suprafaţă, iar programul Sapard, deşi a demarat greu şi în Polonia, Ungaria şi Cehia, a reuşit, până la urmă, o absorbţie de 100% a fondurilor. Potrivit lui Jerzy Plewa, reprezentantul Poloniei, în ultimele două săptămâni de activitate a programului Sapard, cererile de finanţare au fost cât în ultimii trei ani. După aderare, sistemul de plăţi directe pe suprafaţă face ca banii să ajungă direct la fermieri. Jiri Sir, reprezentantul Cehiei, ne încurajează în punerea la punct a agenţiilor de plăţi. "Chiar dă acum sunt probleme cu angajarea personalului, a plăţii salariilor, a achiziţionării softului şi a calculatoarelor, toate acestea reprezentând investiţii importante pentru stat, banii se întorc de patru ori mai mulţi", a declarat Sir.

Producătorii, grăbiţi să se conformeze
Aderarea a însemnat obligativitatea pentru producători de a se conforma reglementărilor europene. Potrivit lui Lazslo Vajda, director în Ministerul ungar al Agriculturii, fermierii au un an să se pună la punct. "Fermierii care nu se pot adapta într-un an riscă să iasă de pe piaţă sau să fie scoşi de autorităţile naţionale sanitar-veterinare. În Polonia, deşi s-au obţinut perioade de tranziţie de către unii producători, cu condiţia să participe numai la piaţa internă a Poloniei, după aderare oportunităţile pieţei UE i-au făcut să-şi urgenteze alinierea la norme europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite