Se accelerează scumpirea alimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea anuală a preţurilor a atins, în iunie, un nou record istoric Media anuală a scumpirilor - inflaţia - a ajuns, în prima lună din această vară, la 8,61%, pe fondul creşterii

Creşterea anuală a preţurilor a atins, în iunie, un nou record istoric

Media anuală a scumpirilor - inflaţia - a ajuns, în prima lună din această vară, la 8,61%, pe fondul creşterii preţurilor la alimentele de bază cu aproape 12%.

Alimentele de bază au fost, şi în iunie 2008, vedetele inflaţiei, preţurile acestora crescând în medie cu 11,77% - nivel nemaiîntâlnit din luna ianuarie 2004.

Atunci, alimentele se scumpiseră cu 12,4% faţă de aceeaşi lună din 2003, iar în februarie 2004 creşterea anuală a preţurilor s-a temperat la 11,5%, urmând un trend descrescător până în februarie 2007.

În iunie 2008, faţă de luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, conservele şi uleiul. Astfel că media lunară a scumpirilor a fost, în iunie, cea mai mare la categoria mărfurilor alimentare (+0,32%), urmată de mărfurile nealimentare (+0,28%) şi de servicii (+0,19%).

Faţă de luna decembrie 2007, în iunie 2008 cel mai mult au crescut tarifele serviciilor (+3,78%), urmate de preţurile mărfurilor nealimentare (+3,37%) şi ale alimentelor (+3,68%).

Puterea de cumpărare bate pasul pe loc

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea medie a preţurilor în primele şase luni din acest an (iunie 2008 faţă de decembrie 2007) a fost de 3,57%. Iar câştigurile salariale, în primele cinci luni, au crescut în medie cu 4%, mai precis cu 48 de lei net, de unde rezultă că românii au înfruntat scumpiri la niveluri aproape egale cu plusul veniturilor.

Putem spune, astfel, că puterea de cumpărare, ca raport între venituri şi inflaţie, a rămas pe loc - cel puţin în cazul mediilor naţionale.

Majoritatea analiştilor financiari se aşteaptă ca adevăratele scumpiri să se înregistreze în iulie, având în vedere majorarea preţurilor la gaze (+12,5%) şi curent electric (+5,3%). Utilităţile fiind mai scumpe, producătorii de alimente şi alte articole din coşul de consum al populaţiei au anunţat deja majorări de preţuri, astfel că inflaţia ar putea depăşi, în iulie, pragul de 9,5%. Doar aprecierea leului ar mai putea, potrivit analiştilor, să atenueze inflaţia din această lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite