Zonele rurale nu vor avea bănci prea curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele rurale, în prezent neglijate de instituţiile bancare, ar putea reprezenta un potenţial important pentru bănci, graţie fondurilor europene care vor fi alocate postaderare pentru

Zonele rurale, în prezent neglijate de instituţiile bancare, ar putea reprezenta un potenţial important pentru bănci, graţie fondurilor europene care vor fi alocate postaderare pentru agricultură. În acest moment, singura bancă ce are dezvoltată o reţea de unităţi inclusiv în zonele rurale este Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Aceasta are la nivel naţional aproximativ 800 de agenţii rurale. Posibila migraţie a băncilor la sate depinde însă foarte mult de strategiile şi programele ce vor fi gândite de autorităţi.
"ţinând cont de faptul că postaderare vor fi alocate fonduri importante agriculturii, băncile îşi vor îndrepta atenţia şi către zonele rurale", ne-a declarat Dumitru Popescu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al BRD.
Că acest lucru se va întâmpla anul viitor, peste trei sau cinci ani, nimeni nu poate însă stima. "Numărul de ani în care acest deziderat va putea fi realizat va depinde în mod hotărâtor de existenţa unor politici guvernamentale viabile de dezvoltare a zonelor rurale - politici care până în prezent au fost absente - şi de succesul implementării politicilor respective, consideră Mihai Bogza, preşedintele Consilului de Administraţie al Bancpost.
După clienţi, oriunde ar fi aceştia
Nici BRD nu are deocamdată stabilită o strategie în acest sens. "Facem însă evaluări, calcule de eficienţă, în funcţie de care vom lua în calcul posibilitatea extinderii în zonele rurale", ne-a mai precizat Dumitru Popescu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al BRD. Iar dacă se demonstrează că zonele rurale prezintă potenţial pentru instituţiile bancare, acestea vor alege varianta "migraţiei".
"Evident, băncile se vor duce după clienţi oriunde ar fi aceştia. De aceea, ne exprimăm speranţa că dezvoltarea viitoare a satelor româneşti, inclusiv în contextul accesării unor fonduri sporite din partea Uniunii Europene, va permite creşterea nivelului de trai şi implicit intrarea însfera de activitate bancară a cetăţenilor din acele localităţi", este de părere preşedintele Bancpost. Conducerea instituţiei nu are în vedere în perioada imediat următoare să deschidă unităţi în zonele rurale. "Calculele făcute de noi indică faptul că, în prezent, zonele rurale nu prezintă aceeaşi atractivitate din punctul de vedere al generării unui volum suficient de activitate pentru a asigura recuperarea investitiţiei, în eventuale sucursale, într-o perioadă de timp comparabilă cu cea din oraşele mari", consideră preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.
90% din creditele contractate în agricultură, acordate de BCR
Trebuie amintit că din cele aproximativ 3.000 miliarde de lei vechi, atât cât reprezintă creditele acordate în agricultură, 90% din acestea au fost acordate de către BCR. "Suntem pregătiţi să gestionăm şi să intermediem fondurile europene prentru agricultură şi zona rurală ce vor fi alocate. Aceasta presupune implicit deschiderea unor unităţi bancare, cu respectarea principiilor de profitabilitate. Totul articulat pe o strategie", ne-a declarat, Cornel Cojocaru, director de comunicare al BCR.

Fonduri europene de 12 miliarde de euro, în perioada 2007-2013
România va primi, în perioada 2007-2013, de la Uniunea Europeană fonduri de câteva zeci de miliarde de euro. O parte, respectiv 12 miliarde de euro, va fi alocată pentru dezvoltare rurală (n.r. - 7 miliarde de euro) şi agricultură (5 miliarde de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite